Type Here to Get Search Results !

Како решити сукоб са неким ко иде у исти храм са вама?


Сви разумемо да различити људи иду у цркву: различитог узраста, прихода, образовања, друштвеног статуса и – будимо отворени – различитих култура. Не треба мислити да се тамо окупљају само анђели са светлим крилима - то, наравно, није случај, па су сукоби међу парохијанима неизбежни. 


Ово треба да примите смирено, сећајући се Христових речи: „Не треба лекар здравима, него болеснима; Нисам дошао да позовем праведнике, него грешнике на покајање“ (Марко 2:17). Свако има своје грехе: један је мало арогантан, други не зна како да правилно изгради односе са другима, трећи је осетљив, али све се то може превазићи ако постоји жеља.

Шта учинити ако дође до сукоба? Главни савет је следећи: треба да разговарате! Врло често, када дође до неспоразума, уместо да се разговара и да се он разреши, људи се једноставно повуку у себе и оду својим путем. Као резултат тога, једна од сукобљених страна има своју групу подршке, а друга своју, а дијалога нема. О овоме говорим на основу свог искуства. Када сам дошао у парохију, окупио сам нашу заједницу и рекао: браћо и сестре, ако дође до конфликтне ситуације, немојмо се изоловати и ћутати! Постоји проблем - разговарајте о томе, ако не можете наћи заједнички језик међу собом - укључите свештеника. Не мислим да је велика ствар за њега да изађе пред људе после службе, саслуша их и донесе свој суд.

Више пута сам се сусрео и сусрећем се са таквим ситуацијама и уверен сам: ни у ком случају се не треба повлачити у себе и гајити негодовање, јер се тада заборавља основни узрок, а људи једноставно настављају да се свађају: не причају, не прилазе једни другима. Али могли бисте се само срести, разговарати и све решити!

Обично је узрок сукоба нека врста неспоразума: неко је некога погрешно разумео, неко је нешто погрешно чуо. Као резултат тога, обичан, чисто људски проблем се претвара у конфронтацију. Уместо да покушају да схвате, људи нешто измисле, гаје у души огорченост, и на тај начин иду на руку непријатељу људског рода. А све је почело најбаналнијим неспоразумом.

Сви смо ми одрасли и требало би да будемо у стању да решавамо конфликте. 

Као што сам већ рекао, у храму се састају људи различитих погледа на свет и различите старости. Оно што је нормално за младе може бити потпуно неприхватљиво за старије људе. Овде је од великог значаја старешина, односно правила која он примењује на парохију. На пример, увек сам позивао људе да не коментаришу гологлаве жене или панталоне. Ово не би требало никога да се тиче, доћи ће време - они ће сами схватити када и шта да носе. Задатак парохијана је да мисле на Бога и да се моле. Ако неко заиста уради нешто лоше, свештеник или црквењак ће реаговати на његово понашање. Међутим, у неким црквама се дешава другачије: „одговорне“ баке сматрају својом дужношћу да другима дају упутства, постављају правила и одржавају ред. То је зато што старешина није успоставио адекватна правила у својој парохији.

Неки верници сматрају да хришћанин не треба да показује незадовољство, да решава ствари или да брани своју исправност. Они мисле да ово показује понизност. Постоји одређена забуна по овом питању, па хајде да схватимо шта је смирење у хришћанском схватању.

Из неког разлога, често се верује да је скромна особа „пацијент“ који не зна како да одбрани своје гледиште, гута увреде, не зна да се заузме за себе. Ово је суштински погрешно, али веома популарно мишљење. Чак сам и ја наишао на сличан став када су мојој деци током сукоба на игралишту говорили: „Ако можеш да узвратиш, ти иди у цркву!“ 

Понизност не значи да треба све трпети. Понизан је онај ко се понизи пред вољом Божијом. Ако му Господ пошаље нека искушења, он их прихвата са смирењем и захвалношћу. То могу бити физичке болести, финансијски проблеми, животне невоље. Ако неко други почне да те вређа, то није воља Божија, већ разузданост човека, и на то треба да одговориш. Хришћани себе називају Христовим војницима, а ратник није неко ко ће трпети у тишини. И наравно, боље је водити искрен разговор и решити сукоб него дуго гајити љутњу у срцу. Ово друго је много већи грех од „нескромног” понашања.

Наравно, хришћанин треба да решава спорна питања културно, без вике, без увреда и псовки. Ако успете, нећете грешити, већ ћете, напротив, показати своју отвореност и адекватност.


Протопрезвитер Владимир Шутов

Рубрика