Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Свети Стефан је стекао тростуки венац


Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао је 9. јануара 2024. године, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, светом архијерејском Литургијом у храму посвећеном овом првомученику Христовом у Свилеуви.

У својој беседи, Епископ Јеротеј је истакао: „Свети Стефан је стекао тростуки венац. Први као апостол, јер је био са апостолима, други као архиђакон, а трећи као првомученик Цркве Христове. Био је међу првих седам ђакона које су апостоли рукоположили да би служили око часне трпезе и трпезе љубави. Ђакони су обилазили  болеснике и помагали све оно што је потребно и апостолима и епископима, и били нека врста споне између апостола и верног народа. Свети архиђакон Стефан је био изузетно послушан, служећи добровољно и са чистим срцем. Био је веома образован, познавао је добро Свето Писмо и ватрено је проповедао и беседио Јеванђеље о Царству Христовом. Толико је био јак у сили Духа Светога и у речи Светога Писма да нису могли да га надговоре много искуснији и старији књижевници и свештеници јеврејски. Доведен је пред Синедрион и у својој сјајној одбрани, записаној у Делима апостолским, показао је како је одисао вером у Христа. Најмудрији људи, од којих је био сачињен Синедрион, нису могли да га надговоре и у том моменту му се јавио Господ. Свети Стефан је то исповедио пред свима, а они држећи да је то хула, осудили су га на смрт. Каменовали су га наочиглед свих и то је била спора и страшна смрт, али у тој смрти он је остао Христов ученик до краја. Није узврађао огорчењем и мржњом, него се  молио Гоподу да им се ово дело не узме у грех, јер је у њему живео Дух Свети и дух Христов, који жели спасење сваког човека.“

Након свете Литургије, освештани су принеси славски дарови у славу и част Светог Стефана, архиђакона и првомученика Цркве Христове.


Извор: Епархија шабачка