Type Here to Get Search Results !

Крим: Манастир занавља монашки живот после 100 година

Ове године се навршава 100 година од затварања манастира светог Владимира у Херсону на Криму, подигнутог на месту где је 988. године крштен свети Владимир Велики.


Манастир је подигнут у 19. веку за време цара Александра II. Затворен је 1924. године и његови конаци и цркве су пребачене у Херсонски  музеј-резерват. „У 2024. години дошло је време за промене и обнову монашког живота у Херсонском манастиру “, пише у Музеју.

Божанском Литургијом, коју је служио митрополит симферопољски Тихон (Шевкунов), уз саслужење сабраће кримских архијереја и свештенства, на Сретење званично је обележен почетак занављања монашког живота.

„Несумњиво, ово је један од најважнијих догађаја у духовном животу не само Крима, већ и целе Русије, јер се ове године навршава 100 година од затварања славног манастира подигнутог на месту крштења светог равноапостолног кнеза Владимира“, пише у Митрополији.

Пошто је Саборни храм светог Владимира привремено затворен ради обнове, света Литургија је одслужена на територији древне базилике Тавријски Херсон.

Током Другог светског рата Саборна црква светог Владимира је озбиљно оштећена и у том стању је остала све до 1994. године, када је враћена Руској православној цркви и отпочела прва богослужења.

Пет година касније власти су одлучиле да обнове Саборни храм, а 2. августа 2009. патријарх Кирил је служио Божанску Литургију у близини зидина Саборног храма. А сада се обнавља и монашки живот.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com