Type Here to Get Search Results !

Честитка чланова руског Светог синода патријарху Кирилу поводом 15- годишњице устоличења


Чланови Светог синода Руске православне цркве честитали су Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу петнаесту годишњицу устоличења:


Ваша Светости, Свјатјејши Владико и милостиви оче!

Овог свечаног, духовно значајног дана за Вас лично и сву Руску православну цркву, дозволите нам да Вас срдачно поздравимо и честитамо значајан датум – 15. годишњицу Вашег ступања на московски Патријаршијски престо.

По свемилостивом Промислу Божјем и избором Преосвећеног Помесног сабора наше Цркве пре деценију и по призвани сте у првопрестоно служење.

Тог незаборавног дана устоличењ, срца милиона верне деце Цркве радовала су се великом радошћу (Мт. 2, 10), јер је Господ узвисио изабраног из народа Свога (в. Пс. 89, 20), уздигавши у највиши степен свештенослужења човека чврстог и достојног, мудрог и шчедро обдареног многоразличитим талентима. Ви који сте прихватили овај жреб, морали сте да преузмете и понесете тешки крст Патријаршества, који сте потом сведочили пред Богом и људима са смирењем и уздањем у благодатну помоћ послату одозго молитвама целе Цркве на Предстојатеља.

Ваше речи су биле пророчке. Протеклих година имали сте прилику да у потпуности осетите колико је тешка и одговорна служба Првосвештеника, какав труд ума и воље она захтева, са каквом посвећеношћу треба да се трудите из дана у дан како бисте непрестано били на ползу Светој Цркви.

Сада, гледајући у Вас како стојите на истом светом месту и узносите хвалу Богу, Дародавцу свих добара, можемо с радошћу и захвалношћу сведочити: све што сте Ви, заједно са клиром и паством, успели да остварите протеклих петнаест година заиста је невероватно. Упечатљиве су не само бројке и статистика о којима би се могло дуго причати, већ и сама динамика свестраног развоја како епархијског тако и парохијског живота.

Господ Вам је досудио да станете на кормило црквеног брода у време када је било веома важно објединити напоре свих – архипастира, пастира, монаштва и мирјана – за заједничко и најплодоносније испуњење велике мисије која је заповеђена Цркви њеним Оснивачем и Главом Исусом Христом – да спасе, просвети и обасја сваког човека који долази на свет (Јн. 1,9). Управо сте Ви, Ваше Свјатјејшество, оснажени Господом и силом моћи Његове (Еф. 6,10), били у стању да дате нови моћни подстицај развоју свих области деловања наше Цркве.

Из дана у дан, Вама својственом скрупулозношћу, удубљујете се у разноврсна питања верског и друштвеног живота својих савременика, означавате приоритетне циљеве, решавате  насушне проблеме, дајете мудра и вредна упутства и, што је можда најважније, дајете лични пример храбрости и истрајности, вере и верности, трудољубља и одговорности. За Вас никада није било и нема ништа важније и значајније од савршавања богослужења, могућности да узносите молитве и молбе за поверене Вам људе, да приносите бескрвну жртву благодарности за све и за сва, да неуморно и пламено објављујете реч Христове истине и онима близу и онима далеко.

Све ово и још много више радите с пажњом и несмањеним жаром, надахњујући на служење нас, Ваше смирене послушнике и сараднике, да служимо, настојећи, колико год можемо и умемо, да Вам помогнемо у остваривању Ваших замисли усмерених на актуализацију јеванђељске поруке упућене свима и свакоме.

У овом значајном дану, дозволите нам да Вас уверимо, Ваше Свјатјејшество, у нашу непроменљиву жељу да се трудимо под Вашим мудрим очинским руководством, како би наш саборни рад и даље био богоугодан, спасоносан и плодоносан.

Нека милостиви Господ неба и земље и надаље обнавља и надопуњује Ваше силе, шаљући озго божанску благодат и дар Светога Духа, који помажу у вршењу велике предстојатељске службе на ползу Руске православне цркве, и чувајући Вас у добру, здрављу и миру на многаја љета.

Чланови Свештеног синода Руске православне цркве.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru