Type Here to Get Search Results !

Етиопска црква у Аустрији прославила 25. годишњицу


Етиопска православна (дохалкидонска) црква Тевахедо прославља (донекле са закашњењем) 25. годишњицу постојања у Аустрији. Због тога је недавно у Беч стигао архиепископ Абуна Дионасије, који је надлежан за Аустрију. Архиепископ  је у недељу председавао свечаном службом у Бечу-Хајлигенштату, а у понедељак се сусрео са функционерима фондацију „Про Оријенте” и католичким бечким помоћним бискупом Францом Шарлом. Дионасије је, између осталог, известио да се тренутно улажу напори да се у Аустрији добије државно признање као верска заједница.


Етиопска православна парохија у Аустрији основана је 1998. године. Црква је чланица Светског савета цркава у Аустрији од 2011. године. Сада постоје две етиопске православне парохије: у Швехату и у Бечу-Хајлигенштату, где су етиопски верници гости локалних католичких парохија. Укупно око 500 верника припада двема заједницама.

Архиепископ Дионасије је надлежан за Етиопску православну (дохалкидонску) цркву у Немачкој, Аустрији, Швајцарској и Холандији. С једне стране, изразио је захвалност на екуменском гостопримству које се указује етиопским православним хришћанима у Аустрији. С друге стране, тренутно истражује могућности да има своје црквене просторије, које би, како је нагласио, додатно промовисале њихово присуство у Аустрији.

Тема размене са „Про Оријентом”, као и са помоћним бискупом Шарлом, била је тешка ситуација у Етиопији. Многобројни сукоби годинама потресају земљу, са безброј мртвих, рањених и расељених. Овим су, према речима архијереја, погођени и многи хришћани и црквене институције.

Са око 40 милиона верника, Етиопска православна црква је далеко највећа оријентална православна Црква. Прави назив је „Етиопска православна црква Тевахедо“. Тевахедо значи јединство и односи се на христолошко учење о јединству божанске и човечанске природе у Христу. Хришћанство је постало државна религија у Етиопији већ у 4. веку. Међутим, тек 1950-их година Етиопска црква је постала независна од Коптске цркве.

Црква је одавно распрострањена у дијаспори. Јурисдикција архиепископа Дионасија обухвата око 25 заједница у Немачкој, десет у Швајцарској, четири у Холандији и две у Аустрији. Поред Дионасија, у Европи постоје још три етиопска православна епископа који имају званичне резиденције у Шведској, Великој Британији и Италији.


Етиопија: Многи хришћани убијени


Етиопска православна црква у Немачкој недавно је јасно ставила до знања у саопштењу за јавност шта заправо значи „тешка ситуација“ коју је поменуо архиепископ у Бечу. На пример, 21. фебруара, манастир Зукуала у области Оромија у Етиопији напали су наоружани људи и четири монаха су убијена. Међутим, црква није дала никакве информације о позадини напада.

Према црквеним извештајима, владине трупе су 29. јануара убиле најмање 90 хришћана у граду Мерави. Након оружаних операција побуњеничке групе, владине трупе су ушле у град и неселективно убијале цивиле, међу којима и децу.

Власти су 6. фебруара забраниле генералном секретару Светог синода Етиопске православне цркве Абуни Петросу, који је и архиепископ Њујорка, поновни улазак у Етиопију, па се морао вратити у САД са аеродрома у Адис Абеби, а да ништа није постигао.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at