Type Here to Get Search Results !

Грчки митрополит китирски изопштио из црквене заједнице посланике који су гласали за геј брак


Посланици грчког Парламента који су почетком овог месеца гласали за легализацију геј бракова и усвајања деце од стране геј парова екскомуницирани су у најмање две епархије Грчке православне цркве. Одлуком Епархијске свештеничке скупштине ускраћено им је црквено заједништво и у Пирејској митрополији.


А у својој посланици пред почетак Великопосног триода, Његово Високопреосвештенство митрополит китирски Серафим опширно се осврће на скандалозну одлуку у Парламенту, указујући да је оним посланицима с његовог епархијског  подручја који су гласали за закон у питању забрањено причешће у свим црквама под његовим омофором.

Недавни догађаји у Парламенту „позивају на реке суза кајања и скрушеног срца... Наше доба је заиста достојно суза и, без претеривања, достојно жалости“, пише Његово Високопреосвештенство.

Богољубиви народ Божји тугује и стење због светогрђа почињеног у наше дане... „Права“ владају, али без икаквог говора о обавезама“, наводи он.

„Због права хомосексуалних ’парова’, Божански закони природе… потиру се и занемарују… Дух партијске политике је превагнуо над заповестом Духа Божјег“, жали се Његово Високопреосвештенство.

И као Митрополија пирејска, митрополит  Серафим Китирски наводи да су посланици који су гласали за хомосексуалне бракове екскомуницирани (изопштени из заједнице) у његовој епархији:

„Морам да изјавим посланицима наше области, осим једног, да су својим ставом дубоко растужили и скандализовали побожни народ наших острва Китире и Антикитире. Све док се њихово искрено покајање за оно што је, нажалост, учињено не покаже на делу, наша Помесна Црква их неће позивати на званичне свечане догађаје наше Митрополије и ускратиће им Свето Причешће ако присуствују и затраже то на другим богослужењима.“

Питањем њихове екскомуникације мора се даље бавити Свети синод Цркве Грчке, пише митрополит Серафим.

„Учињени ‘злочин’ је несумњиво тежи од оног из доба Теодосија Великог“, пише архијереј, мислећи на покољ у Солуну 390. године, због којег је свети Амвросије Милански ускратио цару Свето причешће, „јер у нашем случају, не физички, већ духовно и психички убијају хиљаде и милиони наших сународника, а посебно младих, у нашој грчкој православној отаџбини и широм света.”


За наш портал са енгелског превела Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com