Type Here to Get Search Results !

Доксологија српском Патријарху у манастиру Крки


Ни киша није спречила мноштво српског православног верног народа из Северне Далмације, али и из других оближњих крајева да потпуно испуни читав простор испред древног манастира Крке, манастирску порту и храм. 

* * *

Патријарх Порфирије: Нема Србина без Јеванђеља Христовог, без печата Христовог


Свом најдражем госту, духовном поглавару свих православних Срба, Светејшем Патријарху г. Порфирију, обрадовали су се сви, од честитих старина, који и у овом миленијуму чувају веру прадедовску и Косовски завет, што сведоче дивним народним ношњама, до ученика најстаријег српског богословског училишта, Српске православне Богословије Света Три Јерарха, а поготово братство Светоархангелске крчке лавре, са настојатељом, архимандритом Севстијаном на челу.  

У част доласка српског првојерарха у манастирском храму служена је свечана Доксологија, у присуству Преосвећене господе епископа: далматинског Никодима, нишког Арсенија, буеносајреског и јужно-централноамеричког и администратора Митрополије загребачко-љубљанске Кирила, захумско-херцеговачког Димитрија, осечко-пољског и барањског Херувима, ваљевског Исихија, шабачког Јеротеја и јегарског Нектарија, свештенства, монаштва, професора и ученика Богословије Света Три Јерарха.

Преосвећени владика Никодим је у име свештенства, монаштва и верног народа, поздравио најсветијег Патријарха нашег Пофририја, и са поносом истакао да је Епископија далматинска древна хришћанска заједница, апостолска Црква, коју је благословом Светог апостола Павла основао његов ученик апостол Тит, који је уједно био и њен први епископ. „Добродошли сте у Епархију Српске Православне Цркве која је једина поменута на страницама Светог Писма и која је од свог почетка прожета мучеништвом и страдањем, али у свему томе, живот људи прожет је неописивом радошћу у Христу.“

Потом се присутнима обратио и Патријарх српски Порфирије и рекао да је Далмација украшена бројним светињама Цркве Христове, Православне Цркве коју одликују вера, труд, подвизи, распећа и васкрсавања нашег народа који овде вековима живи. „Манастир Крка јесте место које узноси молитве вековима, не само за житеље свете обитељи, не само за оне који живе овде, него за сав народ који је кроз векове живео и живи сада, али и за сву нашу браћу и сестре, где год се налазе, штавише и више од тога, јер је то православна јеванђелска вера, да се молимо и за читав свет. То наравно јесте и разлог због кога се овде сабирамо. Свако види ову светињу као свој дом, јер дом је увек тамо где је дом Божји, где је присуство благодати Божије, па чак и онда када су оскудна и тешка времена. Наш народ на овим просторима, као и свугде где живи, није обраћао пажњу на то да ли је лако. Народ наш зна да онај који је хтео да му не буде лако, тај је неретко бивао изгубљен и престајао је да буде то што јесте. Наш народ, баш зато што је Христов и кад год је био Христов, знао је да је важно, да је истинито, да је исправно и зато је увек бирао пут истине, ишао путем истине.“

Сутра, на дан празника Света Три Јерарха, патрона Крчког богословског училишта, Светејши Патријарх ће у 9.00 часова, служити Свету Литургију, а у подне ће бити одржана Свечана академија.

Вековно сабиралиште православних Срба северне Далмације, манастир Светих Архангела, на реци Крки, недалеко од Кистања, античког Бурнума, места где је апостол Павле проповедао Далматинцима, основала је  1350. године, Јелена Шубић-Зрињска, рођена сестра цара Душана Немањића, удовица кнеза Младена Шубића.

Богословију Света Три Јерарха, утемељену на традицији црквеног школства при манастирима Студеници, Жичи, Пећи, Хиландару, устројену по угледу на ромејске богословске школе, основао је 1615. године, Митрополит дабробосански Кир Теодор, да до скончања века буде утверждение свјатија нашеја вери! Крчка Богословија је тада запалила пламен црквене просвете чиме је започето стварање црквених училишта широм православног Српства.


Извор: Инфо-служба СПЦ