Type Here to Get Search Results !

Прогоњени митрополит Лонгин нападнут у кући, морао на операцију


Његово Високопреосвештенство митрополит банченски Лонгин познат је као један од најмоћнијих канонске Украјинске православне цркве. Међутим, он је и једна од главних мета државе и оних који нападају Цркву.


Пошто је последњих месеци већ претрпео озбиљне здравствене проблеме под притиском државне кампање против њега, Високопреосвећени је такође физички нападнут крајем прошлог месеца.

5. фебруара је на Фејсбук страници манастира Банчени, где Митрополит брине и о стотинама усвојене сирочади, постављена слика, уз кратку поруку: „Ово је цена чистоте православне вере!“

Данашњи пост садржи кратку изјаву митрополита Лонгина:

„Ово се догодило у ноћи 22. јануара 2024. Неко је три пута покуцао на врата, а када сам их отворио, ударен сам и пао онесвешћен. Од ударца сам морао на операцију очних капака. Сада се осећам добро! Све препуштам милости и суду Божјем!“

Иако је званично признат за хероја Украјине јер је усвојио стотине сирочади, држава га сада сматра непријатељем пошто чврсто остаје у Православној цркви. Оптужен је за „подстицање верског непријатељства“ – иста лажна оптужба подигнута је против више православних јерарха.

Његово Високопреосвештенство је претрпео неколико тешких здравствених удараца од када је држава покренула кампању против њега. Још у јулу је доживео мождани удар, а прошлог месеца је примљен у болницу са атријалном фибрилацијом, након чега је подвргнут операцији срца.

Митрополит је последњих година био лошег здравља, што је само погоршано притиском прогона украјинске државе против Цркве и њега лично.

Крајем децембра неоправдано је задржан и претресен митрополитов аутомобил. После инцидента, његово стање се погоршало и доживео је срчану аритмију.Наоружане снаге безбедности опколиле су и претресле његов манастир у новембру, уплашивши сирочад која тамо живе. Штавише, претходни адвокат Високопреосвећеног, Валентин Сухари, преминуо је од тровања у новембру. Почетком јануара изгорела је његова кућа у Буковини.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com