Type Here to Get Search Results !

Евхаристијско сабрање у Осојану


Данас, 4. фебруара 2024. године, Епископ Теодосије посетио је свој народ у Осојану и том приликом служио Свету Литургију у цркви посвећеној Св. Арангелу Гаврилу. Епископу су саслуживали свештеници митровичког и пећког намесништва.


Након упада у институције Срба повратника који живе у Осојану, заплене инвентара и забране рада Привременог органа Општине Исток, као и упада са оружјем у просторије здравственог центра, епископ рашко- призренски Теодосије, служио је данас Свету Литургију и разговарао са представницима и грађанима овог краја. У препуном Храму Светог Архангела Гаврила који су косовски Албанци срушили 1999., а који је потом обновљен, владика је упутио јеванђељско охрабрење и истакао значај вере у повратку и опстанку Срба у овом делу Метохије. Након службе Епископ је са свештенством и народом разговарао током послужења које је организовано у парохијском дому. Епископ је истакао да Српска православна црква, Србија и Срби широм света свом снагом подржавају опстанак нашег народа на Косову и Метохији и да ми без обзира шта се дешава не треба да се плашимо грубе демонстрације силе од стране приштинских институција. „Ми треба да гледамо у цркву као у узор и светионик. Монаси неће да оду, а неће да оду ни наше светиње, па како ви онда да одете. Останите овде, будите стрпљиви и чувајте своју дедовину. Док смо овде сви ће да нам помажу, кад одемо нико неће да зна за нас“, истакао је епископ Теодосије и подвукао да ми не дајемо повод за насиље и да то Срби никада не би требало да раде. Он је замолио присутне да не подлежу притиску и не продају своја имања и с тешком муком обовљену имовину и кућe.

После посете Осојану владика је посетио Гораждевац где је косовска полиција претходних дана демонстрирала силу да охрабри и утеши верни народ и да покаже да је црква била увек и остаје уз њега.


Извор: Епархија рашко-призренска