Type Here to Get Search Results !

Литургијско сабрање у свештеној обитељи Светог Димитрија у Бајчетини


У суботу, 10. фебруара 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у манастиру Бајчетина.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: архимандрит Петар (Драгојловић), јеромонах Пајсије (Илић), протојереј Срећко Зечевић, јереј Ненад Милојевић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Василије (Старовлах).

- У литургији анђели садејствују са људима, у служењу литургије, али видите, они не могу да служе. Литургија значи народно дело и то бих волео да сви запамтимо. То јесте дело за народ Божји. Црква се моли за сав свет, али се једино литургија служи за благочестиве и православне хришћане како и чујемо на литургији. Црква је народ Божји и ако одвојимо народ од цркве више није народ и обрнуто. Одвојимо ли Христа од цркве, Он више није Христос. Погледајте каква је та синергија и повезаност. Ако ја као Епископ немам народ, свештенство, монаштво, џабе ми је што сам владика. А, са друге стране, народ, свештенство и монаштво без Владике нису ништа у погледу спасења - рекао је Епископ Јован у беседи. 


Извор: Епархија шумадијска