Type Here to Get Search Results !

Дозвола Енглеске цркве да се моли за истополне 'парове' на богослужењу разочарала традиционалисте

Традиционалистички англикани изразили су дубоко разочарење одлуком Дома биксупа Енглеске цркве да се дозволи молитва за истополне „парове“ на службама, упркос дубоким поделама по овом питању међу епископатом, свештенством и лаицима ове вероисповести, пише Christian Today.


У децембру 2023. године саопштено је да је Генерални синод Енглеске цркве изгласао одобрење „Молитви љубави и вере“ за употребу на богослужењима и пробним „службама за благослов истополних парова“ које свештеници могу обављати по сопственом нахођењу, иако ово не представља „венчање“ таквих парова.

Такође је објављен и пастирски водич који описује како треба користити молитве љубави и вере.

Напомиње се да су гласови чланова Генералног синода били готово подједнако подељени, и то одражава велика размимоилажења међу члановима Синода. 23 члана Дома бискупа гласала су за, 10 против и 4 уздржана; Дом свештенства: 100 гласова за, 93 против и 1 уздржан; Секуларни савет: 104 – „за“, 100 – „против“, уздржаних није било.

Коментаришући одлуку, Џон Данет, директор Евангеличког савета Енглеске цркве, рекао је да је Савет „дубоко ожалошћен” одлуком и позвао на хитно стварање посебне структуре унутар Енглеске цркве у којој би традиционалистички англикани могли да „живе неометано“ и сведоче за Христа на основу јеванђељских истина. „Надали смо се и молили да се то не догоди, али сада је последња линија пређена“, додао је он.

Заузврат, Енди Лајнс, председавајући „бискуп“ отцепљене Енглеске цркве због њених уступака либерализму ортодоксне англиканске мреже у Европи (AniE; конзервативна група англикана са две бискупије и која уједињује десетине парохија у Британији и континенталне Европе), рекао је да ова одлука представља грубо одступање од Светог писма.

„Изузетно је разочаравајуће, али не изненађује да је Дом  бискупа Енглеске цркве игнорисао апеле већине чланова Англиканске заједнице широм света, скоро половине свештенства и лаика у свом Генералном синоду и скоро трећине сопствених чланова, и кренуо путем дубоких подела, арогантног одбацивања ауторитета Светог писма и кукавички пратећи најновијих трендова у западној секуларној култури“, рекао је он.

„Свештенство и лаике који се налазе на раскрсници и молитвено разматрају свој пут напред, желимо да уверимо да постоји алтернативни пут да се избегне непозната и неизвесна будућност унутар отпадничке деноминације... и да и даље остану прави англикани, слободни од структура које се потчињавају Кентерберију“, додао је Е. Лајнс, јасно позивајући на раскол међу конзервативним англиканима.

Како се наводи у публикацији, тренутно је 11 бискупа Енглеске цркве одлучно одбило да одобре молитве за геј парове на службама.

Такође се наводи да је 55-годишњи бискуп Саутвела и Нотингема (средња Енглеска) Пол Вилијамс замолио све свештенство у својој бискупији да не користе нове молитве за геј парове у службама, „барем док се не размотре на одговарајући начин и провери да ли су сагласне са каноном 2Б Енглеске цркве“.

„Као ваш бискуп, једноставно не могу препоручити да читате молитве које сасвим одступају од јасног учења Енглеске цркве“, рекао је лорд Вилијамс у званичном писму свом свештенству.

„Ово је изузетно сложено и осетљиво питање око којег постоји дубока подела унутар Енглеске цркве“, наставио је он, указујући на расцеп које ове молитве и „благослови“ изазивају у Англиканској заједници.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Сhristiantoday.coм