Type Here to Get Search Results !

Монах Кијевске лавре мора носити наногицу и предати пасош


Дана, 13. фебруара, суд у Кијеву одредио је кауцију и увео рестриктивне мере монаху Кијево-печерске лавре, који је постао последња мета Службе државне безбедности (СБУ).


Иако је тужилац тражио кауцију од 13.110 долара (500.000 гривни) за архиђакона Павла (Музичко), судија је одредио кауцију од 3.175 долара (21.000 гривни). Такође је пресудио да мора носи наногицу, преноси Савез православних новинара, чији је дописник био присутан на суђењу.

Отац Павле такође мора предати свој пасош током преткривичне истраге до 9. априла, не  сме напуштати Кијев без званичне дозволе, нити контактирати неког сведока у кривичном предмету , а мора бити спреман да дође у суд кад год га позову.

Наиме,  у петак, 9. фебруара, службеници СБУ извршили су претрес у Лаври, након чега је јерођакон Павле, познат као један од најгласнијих бранилаца Лавре међу братијом, одведен на саслушање. Тада  је обавештен да је под истрагом због „организовања провокација у Кијево-печерској лаври“. СБУ такође тврди да је „деловао у корист земље агресора“ тако што је наводно хвалио руску војску и покушавао да дискредитује украјинску војску.

Према истрази, о. Павле је један од најближих сарадника игумана Лавре, Његовог Високопреосвештенства митрополита вишгородског Павла, који је од прошлог априла на мети СБУ. Такође је приморан да носи наногицу и проведе неколико месеци у кућном притвору далеко од свог манастирског дома или у истражном затвору.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com