Type Here to Get Search Results !

Питање турском Парламенту о статусу Аја Софије


У Народној скупштини Турске посланица Семра Силкıн Ун, из Странке будућности Ахмета Давутоглуа, поставила је питање о статусу Аја Софије – цркве Божанске Премудрости. Парламентарка је на заседању 30. јануара 2024. упутила питања министру културе и туризма Мехмету Нурију Ерсоју.


„Последњих дана јавност преко медија прати вест да је горњи део џамије Аја Софија преуређен у музеј. Улаз у овај одсек се наплаћује, подједнако за стране туристе и домаће посетиоце. Новински извештаји који су се појавили сугеришу да су менаџери компаније у вези са министром културе и туризма Мехметом Нуријем Ерсојем.“

Потом је народни посланик поставила следећа питања министру културе и туризма:

1. Да ли Аја Софија још увек потпада под статус џамије? Да ли се Аја Софија сматра музејом?

2. Како се види, Аја Софија је тренутно у статусу и џамије и музеја. Да ли је ова ситуација у складу са наслеђем Освајача?

3. Да ли има оправдања што се грађани не обавештавају о „плану сарадње с посетиоцима” који се примењује од 15. јануара, у вези са ценом улазница од 25 евра за стране туристе, необјашњењем да овај пропис важи и за домаће посетиоце, недостатком информација о уласку муслимана са стране у богомољу, а услед чега је настала забуна?

4. Улаз у део Аја Софије који функционише као музеј и подлеже наплати, обележен је знаком „Велика џамија Аја Софија“. Да ли у нашој земљи постоје још неке богомоље које раде као музеји под знаком џамије и издају улазнице?

5. Није ли неправедно да грађани који се суочавају са економским тешкоћама у Републици Турској плаћају улаз у висини плаћања страних туриста? Да ли је неправедно да турски држављани плаћају 25 евра за разгледање експоната у џамији? Да ли се предузимају неке радње да се цене карата сведу на разуман ниво за наше грађане, с обзиром на тренутну економску ситуацију?

6. Да ли компанија управља одсеком музеја под називом “DEM Museum Management Inc.”?

7. Да ли ова компанија има довољно искуства да управља спомеником светског културног наслеђа као што је Аја Софија?

8. Кад су у питању техничке и административне специфичности конкурса преко којег је управљање додељено компанији, да ли постоји члан који се односи на улазнице?

9.  На колико година је предузеће које је победило на конкурсу преузело управљање спомеником?

10. Какав је однос “DEM Museum Management Inc.” са Вашим братом и његовим кумчетом? Да ли вести које су изашле на видело о Вашој вези са овом компанијом одражавају стварност?

11. У недавним одлукама које се тичу Аја Софије дата је писмена сагласност Управе за верске послове добијена у складу са протоколом потписаним између Министарства културе и туризма и Управе за верска питања 2020. године, а који се односи на очување, развој, унапређење , и активности управљања које ће се обављати у Аја Софији? Ако јесте, можете ли открити релевантну преписку?

12. Да ли постоје дугорочни планови за затварање, претварање у музеј или коришћење у различите сврхе новог дела Аја Софије које нисте обелоданили јавности?

13. Хоће ли бити дато објашњење публици која се радовала претварању Аја Софије у џамију и била повређена недавним развојем догађаја, стварајући у њиховим главама питања да ли ће Аја Софија тајно бити поново претворена у музеј?


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com