Type Here to Get Search Results !

Манастир Хора пред прву исламску молитву и претварање у џамију

Турска је пред завршном фазом претварања манастира Хора у џамију и с тим у вези у прву исламску молитву у њему.


Према писању листа Jени Сафак, та молитва је заказана за 23. фебруар, након завршетка претварања у џамију храма-музеја који се налази у округу Фатих у Цариграду.

Одлуку о претварању манастира Хора у џамију турска влада је објавила у августу 2020. године. У исто време црква-музеј је пребачена под управу Службе за верска питања директивом Реџепа Тајипа Ердогана, а на овај начин је и  Аја Софија претворена у џамију.

Ердоганова одлука је изазвала оштро реаговање грчке владе, Европске комисије и Унеска. Упркос овим примедбама, процес преобраћења је настављен.

Према извештајима Јени Шафака, у манастиру су постављени специјални теписи који се обично користе у џамијама.

Првобитно саграђен у 6. веку (534. године), манастир Хора је један од најстаријих историјских знаменитости у Цариграду. Претворен је у џамију 1511. године, поред Аја Софије, након пада Цариграда. Манастир Хора је служио као џамија 434 године, све док министарском уредбом из 1945. није преуређен у музеј.

Државни савет Турске је 2019. године пресудио да је незаконита министарска одлука из 1945. године којом је грађевина означена као музеј, чиме је отворен пут за њено поновно претварање у џамију.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com