Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије уручио стипентије студентима завршних година

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је 14. фебруара 2024. године, трећу годину за редом, стипендије студентима завршних година Медицинског, Електротехничког, Правног, Философског и Богословског и Машинског факултета на пригодној свечаности у крипти Храма Светог Саве.


Патријарх Порфирије као првојерарх Српске Цркве и као универзитетски професор, наставља традицију српских архијереја и патријараха који су лично помагали школовање, оснивали школе, и до факултетског ранга, или су то чинили оснивајући задужбине, фондове и фондације.

Свечаности доделе стипендија присуствовали су Преосвећена господа Епископи: браничевски Игнатије, новобрдски Иларион, липљански Доситеј и топлички Петар, министар просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић, декани, продекани, професори Медицинског, Електротехничког, Правног, Философског и Богословског и Машинског факултета, председник Националног просветног савета, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања и ректор Богословије Светог Саве у Београду.

У свом обраћању, Патријарх српски Порфирије је рекао да су просвета, просвећивање и образовање у самој природи Цркве. У исто време, просвета представља  један од најважнијих сегмената сваког друштва, сваког народа, зато и не чуди што је наша Црква од својих почетака у свом народу не само водила бригу и просвећивању и о образовању свог народа, него је улагала напоре да где год је то било могуће, у условима који су били могући оснива школе. Како је било у самим почецима, тако је и кроз сву историју нашег народа до наших дана, Црква је увек и покровитељ и инспиратор и она која води бригу о школи о образовању. Наравно, не пре свега у смислу стицања и искључиво и само вештина и знања из разних области којима се човек бави, него поред тога и у развијање врлине, изграђивању добра, изграђивању заједнице, у смислу да сваки дар који смо као људи добили од Бога, добили смо да бисмо развијајући га, могли да пројавимо да је најважнији дар, дар љубави -љубави према Богу и љубави према ближњем. Зато и образовање и просвета имају смисла ако су утемељени на врлини и ако служе заједници, јер сао тако афирмишу и појединца, то јест личност.

Стипендије је на основу пријава на конкурс одабрала Комисија коју су сачињавали: Његово Преосвештенство викарни Епископ г. Иларион, председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије; и мр Сандра Дабић, секретар Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

О раду и начину одлучивања комисије присутне је известила мр Сандра Дабић, секретар Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, а присутнима се обратила и министар просвете, проф. др Славица Ђукић Дејановић.

На почетку свечаности, хор Храма Светог Саве извео је Господњу молитву, а потом и студенстку химну Gaudeamus igitur.

У програму су учествовали и Јован Белензада, ученик Основне школе из Гламоча у Босанској крајини, који је отпевао песму Оро се вије крај манастира, и матурант девете гимназије “Михајло Петровић Алас” и музичке школе “Коста Манојловић”, такође стипендиста Патријарха српског г. Порфирија, млади пијаниста Урош Грбић који је извео Баладу за Аделину композитора Ричарда Клајдермана.

У име свих добитника стипендије Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, обратила се студент Анђела Цветковић.

На крају свечаности, хор Храма Светог Саве отпевао је химну Светом Сави.


Извор: Храм Светог Саве