Type Here to Get Search Results !

Сретење Господње – слава Епархије тимочке


Слава Епархије тимочке – Сретење Господње, торжествено је прослављена светим евхаристијским сабрањем у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, у четвртак 15. фебруара 2024. године, када се уједно обележава и 190 година од оснивања Епархије. 


Светом Литургијом началствовао је Преосвећени Епископ ваљевски господин Исихије уз саслуживање господе епископа шабачког Јеротеја и тимочког Илариона и бројних свештенослужитеља Епархије тимочке, док је на литургијске прозбе одговарао црквени хор. На Литургији молитвено учешће узео је и градоначелник Града Зајечара г. Бошко Ничић са сарадницима, представници Војске и Полиције Србије, као и директори културних установа.

Након заамвоне молитве Епископ Јеротеј благословио је славске дарове и преломио је славски колач, а потом је Епископ Иларион уручио Епархијске похвалинице заслужним појединцима – г. Ватрославу Стојадиновићу, г. Горану Јанићијевићу и г. Мартину Станковићу.

У празничном обраћању владика тимочки честитао је сабраном народу епархијску славу, те је подсетио на оснивање Епархије у време епископа Доситеја Новаковића. Посебну захвалност изразио је браћи епископима на молитвеном учешћу, а онда је реч уступио Преосвећеном Епископу шабачком Јеротеју. Благодарећи на гостопримству и честитајући епархијску славу и јубилеј, владика Јеротеј говорио је о данашњем празнику и истакао: „Овај празник нас подсећа да је неопходно да имамо лични сусрет са Богом, а тај лични сусрет са Богом се остварује у нашој светој Цркви, на светим богослужењима кроз свете тајне. Потребно је да ми искорачимо ка Богу јер је Он својим оваплоћењем искорачио ка нама“.

* * *

У среду 14. фебруара 2024. године, уочи празника Сретење Господње – славе Епархије тимочке, у зајечарском Саборном храму Рођења Пресвете Богородице служено је свечано вечерње богослужење са петохлебницом. Молитвено сабрање предводио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Исихије у присуству господе eпископа шабачког Јеротеја и тимочког Илариона, и уз саслуживање свештенства Епархије тимочке.

Након вечерње службе служен је парастос блаженопочившим епископима тимочким, а потом се уваженим гостима и верном народу обратио Епископ Иларион. Благодарећи браћи архијерејима на братској љубави и присуству пожелео им је добродошлицу у Епархију тимочку, а свим сабраним верницима срећно и благословено навечерје славе.


Извор: Епархија тимочка