Type Here to Get Search Results !

Терористички напади у Нигерији: Десетине хришћана убијено

Терористички напади у Нигерији: Десетине хришћана убијено, стотине изгубило домове, затворено 10 храмова, један претворен у џамију


Недавна серија напада исламских екстремиста на заједнице у централној Нигерији причинила  је смрт десетина хришћана и затварања десет цркава, од којих је једна одмах претворена у џамију, преноси сајт Christian Post.

Сточари племена Фулани и други терористи у области Мангу у држави Плато напали су село у којем су погинула 24 хришћана, рекао је пастор Келвин Салех, председник Баптистичке конвенције државе Плато. Према његовим речима, екстремисти су протерали 500 хришћана из 10 села и затворили баптистичку цркву у свакој заједници.

„Хришћанску молитвену салу у једној од заједница у питању муслимански сточари Фулани су претворили у џамију и лично су преузели три заједнице“, рекао је Салех за Морнинг Стар Нјуз.

Према његовим речима, у нападу сточара Фулани на село Кантома убијена су 24 члана Баптистичке цркве, међу којима и пастор МангмвосТангшака Данијел, а такође је убијено 9 чланова Баптистичке цркве у селу Јвак-Маитумби.

„Тужно је што нисмо имали где да сахранимо своје чланове цркве који су убијени у нападу у Кантоми, па су њихова тела морала бити бачена у јаму рудника“, рекао је он. Пастор М. Даниел је наводно сахрањен одвојено.

„Масовно сахрањивање је обављено на брзину и под строгим безбедносним надзором. Обесхрабрујуће је што су пастири Фулани пуцали на хришћане током сахрана. Присуство полицајаца је донекле помогло, јер су испалили и хице упозорења, чиме су спречили још један напад сточара”, додао је он.

„Тамошњи хришћани су много изгубили; црква је порушена, а у Кантому није остала ни једна кућа – порушене су све хришћанске куће. Ово је једна од заједница у којој смо имали највећу баптистичку цркву. Рушевине заједнице заузели су сточари који сада користе ово место за испашу стоке“, рекао је пастор Салех. Пастири су такође крали прозоре и врата са уништених кућа, рекао је он.

„Ситуација у Кантому је ужасна. Хришћани који су преживели нападе, немају где да се врате. Неколико хришћана који су покушали да се врате и спасу оно што су нашли међу рушевинама својих домова, били су у пратњи службеника безбедности. И они су то учинили на брзину“, наставио је пастор.

У пратњи безбедносног особља, пастор Салех и друге хришћанске старешине посетили су погођена подручја и открили да су пастири Фулани преузели три хришћанске заједнице.

Ова серија напада створила је озбиљан хуманитарни проблем: како помоћи најугроженијим члановима цркве који су сада раштркани у другим деловима државе.

„Одржали смо хитан састанак Баптистичке конвенције да бисмо размотрили какода подржимо расељене и бескућнике хришћане. У овом тренутку, неке цркве које нису биле погођене недавним нападима, прихватиле су неке од  хришћана у питању – већ су их склонили локални парохијани“, објаснио је пастор.

Ова хришћанска вероисповест је организовала прикупљање средстава у црквама за ова интерно расељена лица. „Морали смо то да урадимо, јер већини верника, иако су били спасени, није остало апсолутно ништа. У Јосу је око 75 породица пружило склониште расељеним лицима из нападнутих заједница у својим домовима. Овде има око 200 жртава, они се збрињавају”, рекао је Салех.

Баптистичке цркве су такође прикупиле 3 милиона нигеријских наира. које су искоришћене за куповину хране, одеће, ћебади и простирки за више од 100 расељених људи у граду Мангу и другим областима.

Према Салеховим речима, још један центар у граду Баркин Лади помаже 35 породица чланова Баптистичке цркве протераних из својих домова.

„Ситуација у Панкшину је жалосна – хришћани који су овде протерани из својих домова, смештени су у студентским домовима Федералног педагошког факултета“, рекао је пастор.

„У кампу за расељена лица смештено је 44 деце. Потребна им је храна, одећа, медицински материјал и лекови. Три милиона наира које смо прикупили само је кап у чаши. Позивамо брижне људе широм света да нам помогну. Ниједна владина агенција у Нигерији није пружила помоћ овим људима“, закључио је он.

Расељени се надају да ће се вратити у своје матичне заједнице и обновити своје домове, за шта ће бити потребни кровни лимови и други материјали, али то зависи од тога да ли ће влада моћи да им пружи безбедност.

Нигерија је остала најопасније место на свету за Христове следбенике од 1. октобра 2022. до 30. септембра 2023. године, када је  4.118 лица овде убијено због своје вере, према извештају организације за људска права Отворена врата. Нигерија такође има више киднаповања хришћана него било која друга земља, са 3.300.

Нигерија је такође имала трећи највећи број напада на богомоље и друга хришћанска места, као што су болнице, школе и гробља, са 750 случајева.

У првих 50 земаља у којима је најтеже бити хришћанин 2024. године, Нигерија је заузела 6. место, исто као и годину дана раније.

Номадски сточари Фулани, муслимани по вери, који се броје у милионима широм Нигерије, састоје се од стотина различитих кланова. Неки Фулани се придржавају радикалне исламистичке идеологије.

Хришћанске вође у Нигерији верују да су напади сточара Фулани на хришћанске заједнице у Нигерији мотивисани њиховом жељом да насилно заузму хришћанске земље и наметну им ислам, јер им дезертификација отежава пољопривредно занимање.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Сhristianpost.com