Type Here to Get Search Results !

Кијевски Градски савет доделио државним органима Лаврино земљиште


У још једном потезу против Украјинске православне цркве, Градски савет Кијева  изгласао је 8.2.2024. да се земљишне парцеле на којима се налази Успенска Кијевопечерска лавра даду на коришћење државном Националном парку.


Прес-служба Парка је гласање 70-0 назвала „историјском“ и „судбоносном“ одлуком, која ће, по њеним речима, „омогућити Лаври да се заувек ослободи присуства 'руског света' својим наративима усмереним на уништавање украјинске духовности и култура“.

Подсетимо, Лавра је у државном власништву још од времена совјетске власти, иако ју је Украјинска православна црква обновила из оронулог стања током последњих 30 и више година. Крајем 2022. године Црква је избачена из Горње лавре, која обухвата главне саборне цркве, а у марту 2023. држава је такође захтевала да манастир и Црква напусте Доњу лавру, која има пешчаре и монашке келије, али украјински народ који исповеда Православље молитвено је одбранио свој вољени манастир и монаси су ту остали до данас.

Према подацима које Парк наводи, земљиште под Лавром није озакоњено дуже од 30 година, а питање је постало веома актуелно после раскида закупа са манастиром.

„Ово је први корак ка потпуном повратку Украјинске лавре украјинском народу“, рекао је генерални директор Парка Максим Остапенко. Међутим, откако је држава започела кампању против братије Лавре и УПЦ, приступ манастиру и његовим црквама био је више ограничен него под управом Цркве. Уз то, расколничка „Православна црква Украјине“ сада служи у Горњој лаври, која представља далеко мањи сегмент украјинског народа.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com