Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Велимир Врућинић у Момишићима: Различити су дарови у Цркви Христовој


Празник Света три Јерарха свечано је литургијски прослављен у храму Светих Момишићких новомученика на Малом Брду у Подгорици.


Звучни запис беседе


Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Велимир Врућинић, старешина Саборне цркве Светог Ђорђа у Новом Саду, а саслуживали су му протојереј Мирчета Шљиванчанин, старешина цркве Светог Ђорђа под Горицом, јереј Павле Божовић и сабрани вјерни народ.

Након прочитаног свештеног Јеванђеља словом пастирске поуке обратио се началствујући протојереј Велимир који је говорио о значају празник Света три јерарха. Он је говорио о мјесту различитих дарова у животу Цркве објаснивши да другачији дарови Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог представљају богатство Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве, те да се међусобно не поништавају већ надопуњују.

Отац Велимир је рекао да овај принцип веома важан и данас и навео примјер савремених великих Јерараха – Митрополита Амфилохија, Владике Атанасија и Владике Иринеја који су, сваки са својим даровима, потврдили ову древну истину Цркве.

Литургијско заједничарење настављено је у Светосавској школици поред момишићког храма.


Извор: Митрополија црногорско-приморска