Type Here to Get Search Results !

Расколници уклањају Светог Александар Невског из свог литургијског календара

У својим сталним настојањима да духовно поделе историјски уједињени украјински и руски народ, од овог месеца расколничка „Православна црква Украјине“ Цариградске патријаршије више неће прослављати помен правоверног кнеза Александра Невског, једног од најомиљеније светих древне Русије.


Не изненађује што  је „Црква“ коју је одобрила украјинска влада алергична на светог Александра Невског. Велики војсковођа је победио западне силе које су ратовале против Русије уз благослов римског папе, с циљем да Русију доведу у западну и римокатоличку сферу утицаја и доминације. Њихов пораз је био пресудан и задржао је Русију на сопственом цивилизацијском ходу.

На заседању у петак, 2. фебруара 2024, Свети синод ПЦУ донео је одлуку да се 23. новембра из литургијског календара уклони свети Александар, који је имао кијевску крв и служио као Велики кнез кијевски од 1246. до 1263. године, преноси прес-служба ПЦУ.

Уместо тога, Синод је установио празник једног другог  светог Александра, оснивача манастира неуспаваних из 4–5. века.

Иако синодски извештај не објашњава зашто је свети Александар уклоњен, предстојатељ ПЦУ, „митрополит“ Епифаније Думенко, осврнуо се на ову тему у интервјуу прошлог јануара.

У разговору за украјинско издање lb.ua објаснио је да је након што је ПЦУ први пут настала у децембру 2018. године, првобитно објавила календар без великих светаца као што су свети Александар Невски и света Ксенија Петроградска и други руски светитељи. Међутим, ПЦУ је била приморана да их поново унесе у календар након што су се многи њени верници жалили да њихови свеци заштитници више нису у календару.

Из овог разлога је  у то време свети Александар Невски још увек био у календару ПЦУ, што је Думенко окарактерисао као „привремену појаву“. Требало би да прође читава генерација народа како би заборавили на такве руске свеце, рекао је. Међутим, годину дана касније, Синод ПЦУ је одлучио да уклони поштованог светитеља из свог календара.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com