Type Here to Get Search Results !

Радна посета директорке Завода за заштиту спонемика културе манастиру Преподобног Прохора Пчињског


У манастиру Преподобног Прохора Пчињског, на позив Његовог Преосвештенства епископа врањског Г. Пахомија, у радној посети боравила је директорка Републичког Завода за заштиту споменика културе Србије госпођа Проф. др Дубравка Ђукановић са сарадницима. 


Разговору је присуствовао игуман манастира архимандрит Методије, као и овлашћени представник Епархије врањске, архитекта Симо Гушић власник пројектног бироа „Форма Антика“ из Ниша.

Састанак је почео заједничким обиласком свих локалитета и објеката у комплексу манастира Преподобног Прохора Пчињског, почев од цркве због потребе обнове дела животописа (рађеног имеђу два Светска рата) и обнове цркве Св. Јована чији темељи се налазе у порти манастира.

Предмет разговора био је наставак успешне сарадње на пољу обнове и заштите комплекса манстира Преподобног Прохора Пчињског, са посебнм освртом на обнову Старог такозваног Врањског конака подригнутог у периоду од 1985 – 1987. године.

Епископ врањски г. Пахомије изнео је о образложио планове за обнову Врањског конака у 2024. години на замени свих електричних, водоводних и канализационих инсталација, као и увођење новог система грејања како би конак могао да буде у употребни свих 12 месеци у години. Посебно је истакао да је, поводом 950 година од оснивања манастира, држава Србија уложила значајна финансијска средства за обнову изаштиту комплекса манастира.

Госпођа Ђукановић је подржала план обнове Врањског конака, животописа у цркви, осталих објеката у комплексу манастира и истакла да ће Завод за заштиту споменика културе дати услове за обнову и вршити праћење извођења радова, а под стручним надзором овлашћеног и лиценцираног бироа „Форма Антика“ из Ниша.


Извор: Епархија врањска