Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Цио живот Светог Симеона био је у знаку жртве за свој народ


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је служио Свету архијерејску литургију данас, на празник Светог Симеона Мироточивог, на Немањином Граду у Подгорици.


Митрополит Јоаникије је у бесједи истакао како видимо да Црква жели да нас сабере на свим мјестима која су везана за живот светих Божијих угодника, па тако и манастир Светог Симеона на Немањином Граду. ”Нема никога достојнијега у роду нашем да се ово мјесто назове по његовом имену и то не треба да се мијења”, рекао је и додао да ово мјесто треба да се зове Немањин Град јер се он овдје родио, ходио као дијете и увијек се овоме мјесту и враћао, а његов читав живот је у знаку борбе за вјеру и цио његов народ.

”Превелике су његове заслуге да бисмо их у једном краћем слову могли обухватити”, нагласио је Владика и додао да су највеће његове заслуге за оснивање и проширивање државе, да је било и прије њега српских владара и светаца, као што је Свети Јован Владимир, било је и српских држава прије њега, али су кратко трајале и нису се могле устабилити до Светог Симеона објединитеља, који је цијелога себе жртвовао за Свету вјеру православну. Митрополит Јоаникије је посебно истакао вјеру Светог Симеона, осврнувши се на његову личност и духовни лик: ”Видимо неутаживу жеђ за Богом цијелога његовог живота, од најраније младости када се опредијелио за једину праву и истиниту вјеру православну, па касније кад је подизао храмове и када се жртвовао за своју отаџбину, а све је то радио да би Господу угодио и да би показао љубав према своме роду.”

”Дубоко смо увјерени, иако је он имао велике успјехе као велики ратник и као велики подвижник и државник за живота, сви ти резултати вјероватно не би били тако свијетли да их није запечатио именом Христовим, жртвујући себе по заповјести Божијој ради љубави Христове, за свој род. Зато је његова држава и напредовала касније за 200 година, у његово вријеме добила тај замах, а његови наследници ишли његовим стопама и сви дали резултате, постигли много, све од њега па до Светога Цара Уроша”, рекао је Владика напоменувши да је Цар Душан имао веће резултате у државотворном смислу, али је Немањина држава била сигурнија и духовно јача од Душанове. ”Видите како и мала држава може бити јака, само ако је народ сложан, обједињен и једномислен”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Владика је рекао како свака династија има свој вијек трајања, а династија Немањића је једна од најдуговјечнијих. ”Да споменемо велика дјела Немањина у славу Божију, подигао је велике задужбине, прве монументалне код српског рода: манастир Светог Николе на Топлици, Свете Богородице у Топлици, Светог Великомученика Георгија у Расу, Успенија Пресвете Богородице у Студеници, а на крају је са својим синовима подигао и манастир Хиландар, први српски универзитет који је родио велике личности у нашем роду”, рекао је нагласио да је манастир Хиландар рађао свете плодове до данашњег дана и био велики духовни ослонац иако није у нашој држави, али је њен најјачи и најпоузданији духовни ослонац, свјетло и укрјепљење.

Осврнуо се на славну светосимеоновску литију у коју смо прије два дана ишли по великој киши, али сви су били радосни, јер смо ту Свету службу вршили у славу Божију призивајући у помоћ Светог Симеона Мироточивога. ”Данас слави и манастир Хиландар и Студеница, слави данас цио српски род који је и у отаџбини и расијању, а ово наше мало славље, тиме је значајније што смо на мјесту рођења Преподобног Симеона Мироточивога и хвала Богу, његов благослов се излива и на велике наше светиње, али и на овако скромне”, казао је Митрополит Јоаникије, подсјетивши да се припремамо за Часни пост, те је вријеме да се присјетимо како је и Свети Симеон строго постио, како се одрекао земаљскога живота и отишао на Свету гору. ”Пост и молитва решавају многе проблеме и отварају двери милосрђа Божијега више него многа друга добра дјела, а наравно, људи су спремни да чине добра дјела кад се укријепе постом и моливом, када оплемене своју душу и у вријеме овога поста стално наглашавамо да треба да се трудимо да чинимо дјела милосрђа јер ће Господ тада на најбољи начин примити и нашу молитву и пост и све наше подвиге”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска