Type Here to Get Search Results !

На Духовској академији у Петрограду конференција „Свети Теофан Затворник – оснивач хришћанске психологије“


Од 9. до 10. фебруара 2024. године одржана је VIII конференција „Теофановска читања“ у Петроградској духовној академији. Свети Теофан Затворник је оснивач хришћанске психологије. Организатори симпосиона били су Катедра за црквено-практичне дисциплине у Петрограду и Епархијско друштво православних психолога Петрограда.


Првог дана конференције одржан је округли сто „Интеракција хришћанске антропологије и православне психологије“ у професорском одељењу Петтроградске академије наука, којим је председавала професор Петроградске академије наука, председница Епархијског друштва православних психолога, доктор психолошких наука Л.Ф. Шеховцова. Она је пожелела добродошлицу учесницима, подсетивши да се симпосиони на тему православна психологија одржавају већ 30 година од када су прве конференције на ову тему одржане 1994. године.

Даље Л.Ф. Шеховцова је изнела списак тема о којима ће разговарати учесници округлог стола. Међу теоријске проблеме она је као стручњак уврстила и разлику у употреби психолошких термина чак и међу православним психолозима (проблем језичког и концептуалног идентитета), као и интеракцију мозга и свести, што је тренутно недоступан феномен за област физиолошких истраживања. Према Л.Ф. Шеховцовој, то је због покушаја многих савремених стручњака да класификују концепт „психе“ као једну од функција мозга, што је у супротности са православним схватањем устројства људске личности.

Практичним проблемима Л.Ф. Шеховцова је приписала феномен психолога у парохији и његову интеракцију са парохом, као и разне личне проблеме човека: у његовом унутарњем свету и у породичном животу, будући да се парохијани најчешће обраћају свештеницима и православним психолозима за помоћ код таквих питања.

Сумирајући дискусију, Л.Ф. Шеховцова је захвалила окупљенима и напоменула да је овакав формат догађаја – размена мишљења – покренуо многа питања, али да би се побољшала конструктивност потребно је на једном догађају поставити један проблем, анализирати га и изнаћи могућа решења.

У дискусији су учествовали наставници и психолози: ванредни професор Катедре за систематско богословље и патрологију Богословског факултета Православног светотихоновског хуманистичког универзитета С.А. Чурсанов; ванредни професор Катедре за мисиологију ПСТГУ Т.Б. Рјазанов; ванредни професор, запослени у Калушком државном институту за развој образовања, придружени истраживач Института за психологију Руске академије наука, кандидат психолошких наука Т.П. Војтенко; ванредни професор Руског државног социјалног универзитета свештеник Евгениј Шилов.

Другог дана конференције, члан председништва Удружења ваздухопловне, поморске, екстремне и еколошке медицине, кандидат психолошких наука Т. В. Филипева, одржала је мастер клас из практичне психологије.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru