Type Here to Get Search Results !

Патријарх александријски посетио малу православну заједницу у Абуџи, Нигерија


У уторак, 6. фебруара 2024. у поподневним часовима, уочи празника светог Партенија (нов. кал.), епископа лампсакијског, патријарх александријски и све Африке Теодор служио је вечерњу за малу православну заједницу у Абуџи, главном граду Нигерије.


 После богослужења дао је благослов заједници, упутивши речи љубави и подршке верницима. Уверавао их је да ће ускоро имати своју богомољу и сталног пароха који ће се старати о њиховим духовним и верским потребама.

Патријарха је тог јутра у име одсутног председника Нигерије примио његов заменик Умар З. Салису, који је изразио срдачну добродошлицу Патријарху у име Председника и изразио захвалност на његовој посети, благословима које је дао земљи и доприносима Православне цркве у Нигерији, који су од ползе не само православним верницима, већ и свим становницима, без обзира на расу, веру или националност.

Такође је истакао одличне односе и сарадњу са Грчком и Египтом, изразио жаљење због упокојења митрополита Александра и уверио Патријарха да ће Патријаршија и нови митрополит имати пуну подршку државе у свим областима свог деловања.

Патријарх је са своје стране изразио радост што је по први пут посетио престоницу Нигерије и упознао њен народ познат по својој благости и великодушности. Осврнуо се, између осталог, на мисионарски рад Патријаршије и потребу њеног развоја у Нигерији, најмногољуднијој и најперспективнијој земљи Африке. Састанку су присуствовали отправник послова Египатске амбасаде Хусеин Шукри, митрополит гвинејски Георгије, генерални архијерејски викар о. Јаков, и амбасадор Јован Шама Шага, који је служио као амбасадор у Атини.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com