Type Here to Get Search Results !

Одржана седница одбора за обележавање 100 годишњице освећења спомен Костурнице Светих сурдуличких мученика


Дана, 7. марта 2024. године, када наша Света Црква прославља Светог свештеномученика Поликарпа, епископа смирнског, у Сурдулици одржана је седница Извршног одбора за обележавање стогодишњице од освећења Спомен костурнице Сурдуличким мученицима у Сурдулици, под председавањем Његовог Преосвештенства Епископа врањског Г. Пахомија и председнице општине Сурдулица др. сци Александре Поповић.


Учешће у раду одбора узели су Миомир Ђорђевић и проф. др Дејан Антић, државни секретари у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници војске, локалне самоуправе, државних и црквених институција.

Узневши молитву за благословен рад седнице, Епископ врањски Г. Пахомије, поздравио је све присутне чланове.

Утврдивши присутност чланова Извршног одбора, изабраног на конституивној седници Организационог одбора за обележавање стогодишњице од освећења Спомен костурнице у Сурдулици, Преосвећени Владика упознао је чланове са дневним редом.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дејан Антић, прочитао је писмо председника Републике Србије, Александра Вучића, који је прихватио да буде покровитељ обележавања стогодишњице од освећења Спомен костурнице у Сурдулици и указао на значај прославе овог јубилеја.

У току седнице, разрађене су све тачке дневног реда. Свако од чланова Извршног одбора добио је задужења везана за програм прославе. У оквиру програма прославе јубилеја, планирано је више догађаја, организација свечане академије, изложбе, конкурс ликовних и литерарних радова, уређење Спомен костурнице и Спомен куће, уређење простора Дубоке Долине, штампање јубиларне поштанске маркице, концерт духовне музике, приказивање филмова у Сурдуличком културном центру, снимање документарног филма.

На крају седнице, Епископ врањски Г. Пахомије, заблагодарио је свим присутним члановима на издвојеном времену и труду да присуствују седници.


Извор: Епархија врањска