Type Here to Get Search Results !

Значајна годишњица бечке Фондације „Про Оријенте“ (1964 – 2024)


Током 60 година свог постојања Фондација „Про Оријенте” је одиграла значајну улогу у зближавању западних и источних хришћана. Ово је нагласио кардинал Курт Кох, префект Дикастерија за унапређење хришћанског јединства. Да би обележила своју 60-годишњицу Фондација ће наредних дана објавити честитке црквених великодостојника, бивших и садашњих сарадника, консултаната и других чланова Одбора у „јубиларном блогу“.


У име Свете столице кардинал Кох ће изразити дубоку захвалност Управи и запосленима Фондације на њиховој „посвећеној и компетентној служби током протеклих деценија“. Истовремено, он је уверен да ће Фондација „Про Оријенте” наставити своју мисију дуги низ година „промовишући незваничне екуменске разговоре, истражујући нове методе богословског незваничног дијалога, доприносећи „дијалогу живота на свим нивоима Цркве“.

Кардинал Кох посебно подсећа на чувену „Бечку христолошку формулу”, која је развијена у оквиру „Бечког дијалога” и која је послужила као основа за званичне христолошке споразуме између Католичке цркве и појединих оријенталних православних Цркава. Он такође  жели да помене и многе недавне пројекте који имају за циљ боље разумевање хришћанског Истока, као што су конференције под називом„Ослушкивање Истока“ о синодалности у Православној и Оријенталној православној цркви, које се одржавају под окриљем Дикастерија.

Фондацију „Про Оријенте“ основао је у новембру 1964. кардинал Франц Кениг. У среду, 13. марта, 60-годишњица Фондације (повезана са 20. годишњицом смрти кардинала Кенига) биће обележена богослужењем у катедрали Светог Стефана у Бечу и свечаношћу у Надбискупском двору. Из Рима се очекује кардинал курије Курт Кох. Префект Дикастерија за унапређење хришћанског јединства предводиће слављеничку службу, а на свечаности после богослужења говориће о тренутном стању екуменских дијалога са Православном и Оријенталном црквом у Надбискупском двору у Бечу, а осврниће се и на рад „Про Оријента“.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at