Type Here to Get Search Results !

Седница Епархијског Савета и Епархијског управног одбора Епархије врањске

У суботу, на дан када наша Света Црква прославља Светог Лава и Светог Флоријана, након Свете Литургије и призива Светог Духа које је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа врањског Господина Пахомија, служио архимандрит Методије, у манастиру Преподобног Прохора Пчињског започела је заједничка седница Епархијског Савета и Епархијског управног одбора Православне епархије врањске.


На почетку седнице, присутне је поздравио и захвалио се на одзиву и ангажовању у раду, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије.

Након што је констатовано да је присутна натполовична већина чланова, утврђен је и прихваћен дневни ред ове седнице, изабрани су записничари и оверивачи.

Епархијски Савет је размотрио Извештај Епархијског управног одбора о његовом раду у 2023. години и исти са одобравањем прихватио и ододбрио Завршни рачун за 2023. годину и предлог Буџета за 2024. годину.

У извештајном периоду, тј. у току 2023. године вођена је брига о свим црквеним објектима у циљу што квалитетнијег извођења радова и боље контроле трошења материјално-финансијских средстава.

Грађевинска делатност Епархије врањске одвијала се пре свега захваљујући донацијама Владе Републике Србије преко Министарства правде - Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама, Министарства културе и информисања, као и локалних самоуправа, који су наменски давали средства преко пројеката.

Усвојена је информација о припреми за обележавање 100-годишњице освећења спомен-костурнице Сурдуличким мученицима у Сурдулици која ће бити одржана од 24. до 29. маја 2024. године, као и информација о припреми за обележавање 130 година од рођења и 45 година од упокојења Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског.


Извор: Епархија врањска