Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Блажен је човек који у сваком другом види створење достојно љубави


У Недељу месопусну, на празник Светог Порфирија Гаског, Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Покрова Пресвете Богородице уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и свештенства из Ваљева, као и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Црква нас у овим данима припрема за Велику Четрдесетницу- освећени део године, који приносимо као десетак Господу, време у коме умножавамо свој подвиг и трудимо још више да живимо по јеванђељу које нам је открио сам Господ, надовезао се Епископ Исихије у данашњој на поуке проповеди припремних седмица (Закхеја, митара и фарисеја и блудног сина) пред Часни пост, које је упутио верном народу. Само дела љубави су дела вечна и само она остају. Само дела љубави носимо са собом у вечност, истакао је Владика Исихије. У данашњем јеванђељу (Мт 25, 31- 46) описан је долазак Сина Човечјег у слави- Други долазак Христов као Цара и Сведржитеља, који долази да суди свим народима. Тога дана ће пред суд стати не само хришћани, монотеисти уопште, већ и незнабошци, и они који, наводно, ни у шта не верују и они који верују у зло, објаснио је ваљевски архијереј догађај Другог доласка Спаситеља и суда који прати тај догађај.

Сви ћемо стати пред Господа као народи и судиће нам свима. Тај Страшни суд се спроводи у читавом животу онога који верује у Бога, јер Господ нам је дао да познајемо шта је добро, објавио је шта је добро, а шта је зло. Дао нам је духовни орган за то, а то је савест и то се у срцу нашем препознаје. Свако ко жели да живи по јеванђељу и у Духу Светом добија благодат да то чини. Онај који испитује себе и пажљив је у свом животу, он ту богомдану савест развија. Сваки дар Божји који се користи, он се култивише и развија, а ми узрастамо у Господу- рекао је Владика Исихије.

Говорећи о од Бога датом дару љубави, он је истакао да је љубав однос између личности Свете Тројице. И ми смо је добили као личности и омогућено нам је да њоме општимо са другим личностима. 

Дела љубави јесу дела у славу Бога. Љубав је када видимо добро у свом ближњем и када му чинимо добро. На Страшном суду Господ ће гледати ко има са собом дела љубави. Чак неће гледати на то ко је чинио лоша дела, већ само да ли смо чинили дела љубави или нисмо… Господ нас је створио за Царство небеско и што је најдивније- не морамо да чекамо есхатон, већ кад год чинимо дела љубави ми смо једним делом у Царству- рекао је Владика Исихије. 

Нажалост, указао је он, има и оних који дату боголику слободу злоупотребљавају тако што не чине дела љубави и они добијају одговор на Страшном суду:“Идите од мене, проклети, у огањ вечни…“ Огањ, који није припремљен за људе, већ за ђавола и анђеле његове. Господ, такође, показује да они који чине дела љубави, не чине то ради награде, већ зато што осећају љубав и желе да је деле са другима.  

Ако човек треба да се принуди да чини добра дела, љубав у нама отупљује и слаби и не води нас у нашим животима. Зато имамо подвиг, пост и молитву, да бисмо у себи разгорели жар љубави и имали је као водиљу. Блажен је човек који у сваком другом види човека, види боголико створење достојно љубави и нашег труда- поручио је Владика Исихије, истакавши да молитва, пост и покајање и свако друго дело треба да буду чињени у љубави према Богу. Све заједно онда постаје благословено и чини нас целовитим људима, синовима и кћерима наше Цркве. 

Припремајући се за Свету Четрдесетницу, а потом и празник Васкрсења Господњег, треба да се још више потрудимо да у ближњем препознамо вољеног, да препознамо циљ нашег живота. Наравно, ближњи није само онај ко је близу, наша породица и пријатељ, већ је ближњи сваки човек на кога нас упути промисао Божја. Трудимо се да живимо у љубави и да суд, који нас очекује кад станемо пред Господа, у делићима стално имамо пред својим очима- закључио је Владика Исихије. 


Извор: Епархија ваљевска