Type Here to Get Search Results !

Поново подигнута свест о прогону Украјинске православне цркве

Уједињене нације непрестано упозоравају на прогон УПЦ. Митрополит черкаски Теодосије, један од архијереја који је нарочито на мети украјинске државе, по овом питању више пута се обраћао Савету за људска права.


Најновији извештај УН захвата период од 1. децембра 2023. до 29. фебруара 2024. године.

Коначмио резимр извештаја каже: „Савњет за људска права при УН  (OHCHR) и надаље документује случајеве у којима су групе људи физички напале имовину и парохијане Украјинске православне цркве (УПЦ), историјски повезане са Московском патријаршијом“.

Одељак ВVII, о слободи вероисповести и уверења, у потпуности је посвећен прогону украјинских православних хришћана.

Извештај даље  наводи:

„Свештенство и парохијани Украјинске православне цркве (УПЦ) инадаље су доживљавали застрашивања током извештајног периода. Савет је забележио шест случајева у пет покрајина где су групе људи насилно упадале у цркве УПЦ, правдајући своје поступке одлукама локалних власти да региструју нове верске заједнице Украјинске православне цркве (ПЦУ) на истој адреси као и постојеће заједнице УПЦ.“

Извештај описује и конкретне случајеве:

„Једна група људи је 28. децембра 2023. напала Казански храм у Ладижину, у Виничкој области, при чему су најмање две особе које су учествовале у овом нападу, тврдиле да су то били активни војници украјинских оружаних снага. Полицијски службеници присутни на лицу места нису интервенисали. После тога, 9. јануара 2024. године, група од око 30 лица у маскирним униформама без обележја користила је два тешка грађевинска возила да разбије капију и ограду цркву и насилно уђе у цркву УПЦ. Претукли су свештеника и двојицу парохијана, који су сви задобили лакше повреде. За време ова два инцидента најмање девет лица је физички нападнуто. Само две жртве поднеле су пријаве полицији, од којих је једна касније повучена. Већина жртава је изјавила да нису поднели жалбе из разлога што се плаше одмазде, као што су претње суседа или отпуштање са посла.“

OHCHR  је раније известио о сличном случају у граду Черкаси, у Черкаској области, 20. новембра 2023. У овом случају више жртава и сведока, које је OHCHR интервјуисао , идентификовали су једног од нападача као припадника украјинских оружаних снага. Украјинске власти су од тада отвориле кривичне случајеве као случајеве Черкаси и Ладижин.


За наш портал превод са енглеског 

приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com