Type Here to Get Search Results !

Суд одлучио да Успенска саборна црква УПЦ у Каневу припада држави


Суд је наложио Кијевској митрополији Украјинске православне цркве да врати у државну својину Саборну цркву Успења Пресвете Богородице (Св. Георгија) из 12. века у Каневу, Черкаска област Украјине, која је објекат културног наслеђа од националног значаја, известио је Савез православних. новинара, позивајући се на информације из канцеларије генералног тужиоца.


Тужиоци су тражили да се одлука Градског савета Канева од пре двадесет година прогласи незаконитом и поништи: наиме, 2003.  Градски савет је дао Украјинској православној цркви дозволу да формализује власништво над археолошким спомеником. Ово је касније послужило као основица за регистрацију права колективне својине. Тужилаштво се позвало на то да је законом утврђена директна забрана отуђења споменика културног наслеђа који су државна својина.

Суд је уважио тужбу Окружног тужилаштва у интересу Министарства културе и информационе политике Украјине против Извршног комитета Градског савета Канева и Кијевске митрополије Украјинске православне цркве.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru