Type Here to Get Search Results !

Енглеска: Обустављено суђење двојици уличних проповетника ухапшених због цитата из Новог завета


Крунско јавно тужилаштво (CPS) одустало је од тужбе против двојице хришћанских уличних проповедника који су ухапшени након што су одбили да престану да проповедају у главној улици Гластонберија у Сомерсету у Енглеској, пише Christian Today.


Проповедници Џон Дан и Шон О'Саливан ухапшени су у јуну 2023. по члану 35 Закона о антисоцијалном понашању, криминалу и полицији из 2014. након што су примили анонимне пријаве.

Два мушкарца, које заступа Хришћански правни центар (CLC), делили су летке у којима се проповедају и осуђују истополни сексуални односи и трансродност, цитирајући  Прву посланици Коринћанима 6,9.

CLC је навео да је један полицајац на лицу места носио значку на којој је писало: „Питајте која ми је заменица“.

Када се С. О'Саливан обратио  полицајцу као мушкарцу, овај је узвратио: „Ја ћу то оспорити, јер не знаш да ли сам мушкарац или жена. Ја сам људско биће. Ок ?"

Када су проповедници питали које су законе прекршили, полиција је навела да је примила пријаве да је њихово проповедање изазвало „забринутост, узбуну и узнемиреност на јавном месту“. Такође су казали овим људима да ће „можда морати да их ухапсе како би спречили нарушавање мира“.

Када је О'Саливан поново упитао шта је тачно изазвало „нарушавање мира", полицајац је одговорио: „Колико схватам, Ви сте цитирали контроверзне ствари из Библије... у овом тренутку желим да то престане“.

На то је О'Саливан одговорио да неће престати да проповеда чак и ако буде ухапшен. Касније у разговору О'Саливану је казано да је против њега поднета пријава због наводног упоређивања хомосексуалаца са педофилима, али је он то негирао.

Обојица су ухапшени након што су одбили да престану да проповедају и напусте тај крај.

Након што је Крунско тужилаштво одлучило да настави случај, одржано је саслушање у суду у Тонтонском магистратском суду (Taunton Magistrates' Court ), што је могло довести до осуде обојице проповедника.

Случај је обустављен након што CPS није пружио доказе против уличних проповедника, а судија им је досудио saмo судске и путне трошкове.

Након саслушања, Џ. Дан је изразио забринутост због кршења хришћанске слободе изражавања.

„Када проповедам, увек говорим само оно што је написано у Библији. Забрињавајуће је када вам полиција приђе оптужујући вас за „преступ из мржње“ и „хомофобију“, док они други носе дугине траке око врата. Ово не пружа никакву гаранцију да ће легитимно изражавање хришћанских веровања по овим питањима бити поштовано или заштићено“, рекао је он.

„Посвећени смо борби за правду по овом питању. Погрешно је што симпатизери терориста могу некажњено да делују на неким британским улицама док се ми суочавамо са осудом због изражавања својих хришћанских уверења заснованих на Библији. Волимо људе у Гластонберију и желимо да знају шта је блага вест о Исусу Христу“, додао је О'Саливан.

Заузврат, Андреа Вилијамс, извршна директорка Хришћанског правног центра, апеловала је на полицију да буде непристрасна.

„Хришћанско проповедање под ведрим небом има дугу историју у овој земљи и мора бити заштићено. Џон и Шон су страствени у томе да јавно изнесу садржину хришћанске вере која је променила њихове животе. Имали су свако право да проповедају у главној улици Гластонберија без страха од хапшења. Није то злочин ако је неко „увређен“ библијском истином! Полиција треба да буде непристрасна и да брани јавни ред, а не интересе LGBTQI+ лица", рекла је она.


За наш портал превод са енглеског 

приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Christiantoday.com