Type Here to Get Search Results !

Мошти Светог Василија Острошког пресвучене у нове архијерејске одежде


У петак, 29. марта 2024. лета Господњег у вечерњим часовима, после више од двадесет година, извршен је свечани чин пресвлачења моштију Светог Василија чудотворца Острошког. Светитељеве мошти су обучене у нове златоткане архијерејске одежде које су за љубљеног свеца израдиле монахиње манастира Дуљево на челу са високопреподобном игуманијом Ангелином. 


У манастирској великопосној тишини, чин пресвлачења моштију молитвено и са љубљављу извришо је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са неколико архијереја, свештеномонаха и свештеника. 

У литургијској беседи коју је изговорио у суботу 30. марта 2024. године, о овом свештеном чину Митрополит Јоаникије је, између осталог, рекао: 

– Није се то никад радило јавно, иако нема никаквих проблема и да народ види, али нема потребе за тим да будемо толико радознали, да баш у све завиримо, све снимимо, све сликамо, све камерама забиљежимо. Заиста, у том смислу, нема потребе никакве. Томе нас учи Свети Василије Острошки, који се повлачио од свијета у острошку пећину, гдје се заједно са монасима острошке светиње која је и раније овдје поживјела, Богу се молио подалеко од свијета, подалеко од вреве овога свијета и живота, подалеко од турскога зулума, да се овдје Духом Светим кроз молитве и пост, обогати, а онда је ишао и своме народу и тјешио га и храбрио га. Био стуб свете вјере православне и народ је имао око кога да се сабере, тако је и вјеру своју сачувао у најтежим временима, а Бог нас је миловао преко Светог Василија – истакао је Митрополит Јоаникије. Митрополит је заблагодарио мати Ангелини и сестрама из манастира Дуљево, које су се потрудиле и израдиле нове свештене одежде за Светог Василија Острошког.

* * *

У духу ове радосне вести, Вашој пажњи препоручујемо емисију о моштима Светог Василија Острошког. У питању је пето издање емисије из серијала Радио-Беседе "Свети Василије Острошки - сведок Васкрсења", чији је аутор катихета Бранислав Илић:

„Свети Василије Острошки – сведок Васкрсењаˮ: Мошти светог Василија Острошког (пета емисија)