Type Here to Get Search Results !

Митрополит волоколамски Антоније завршио посету Српској Цркви


Дана, 7. марта 2024. године председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије митрополит волоколамски Антоније, који је боравио у радној посети Србији по благослову Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Кирила, посетио је београдску цркву Светог Апостола Марка. 


Председавајућег ОСЦП-а је у храму дочекао настојатељ храма архимантрит Нектарије (Ђурић). Он је говорио о историји и савременом животу храма. Црква Светог Марка подигнута је по узору на манастир Грачаницу, а освећен је 1948. године.

Митрополит Антоније био је у пратњи српских архијереја, Епископа ваљевског Стефана и Епископа ремезијанског Стефана, као и чланова делегације Руске Православне Цркве: саветника Патријарха московског и целе Русије протојереја Николаја Балашова и секретара председавајућег ОСЦП-а ђакона Николаја Васина.

Председавајући ОСЦП-а се поклонио светињама храма, помолио се на гробу патријарха српског Германа, који је уснуо у Господу 1991. године.

У пратњи српских архијереја ваљевског Исихија, ремезијанског Стефана, мохачког Дамаскина и јегарског Нектарија, митрополит Антоније је посетио и београдски Саборни Светоархангелски храм. Поклонивши се светињама храма, председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије помолио се за блаженопочивше српске патријархе Гаврила V и Винкентија II и све који почивају у наведеном храму.

Затим је уследила посета манастиру Раковица, који се налази у околини главног града Србије. Основан у XIV веку, манастир је више пута у својој историји рушен и обнављан. Након разгледања саборног манастирског храма, митрополит волоколамски Антоније је отпевао Вјечнаја памјат на гробу блаженопочившег патријарха Павла, сахрањеног у Раковици 2009. године, и разгледао манастирски музеј, који је посвећен патријарху Павлу.

На крају посете митрополита Антонија и његову делегацију поново је са очинском љубављу примио Његова Светост Патријарх српски Порфирије. Његова Светост их је уверио да се стално моли за Његову Светост Патријарха московског и целе Русије Кирила, Руску Цркву и народ Русије, и изразио наду да ће се наставити даљи развој плодне сарадње двеју Цркава.

Истог дана председавајући Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије митрополит волоколамски Антоније отпутовао је у Бејрут.


Извор: Мospat.ru