Type Here to Get Search Results !

Зрењанинска бискупија добила новог бискупа


Папа Фрања именовао је Мирка Штефковића, економа Суботичке бискупије, за зрењанинског бискупа – известила је у понедељак 18. марта 2024. године Прес служба Свете Столице. Мирко Штефковић ће на новој служби да наследи београдског надбискупа монс. Ладислава Немета, досадашњег апостолског управитеља зрењанинске бискупије.


Мирко Штефковић је рођен 24. септембра 1977. године у Суботици (Таванкуту). Основну школу је похађао у Таванкуту, па у Старом Жеднику и у Суботици, а затим је у Бискупијској класичној гимназији „Паулинум“ у Суботици стекао средњошколско образовање. Потом је годину дана провео у Нишу на одслужењу војног рока, а по повратку кући у лето 1997. године га је суботички бискуп, монс. др. Јанош Пензеш, као богослова послао у Рим, где је најпре две године провео у установи за васпитање духовних звања „Цаса Балтхасар“, а осталих шест година је боравио у Папском колегијуму Германицум ет Хунгарицум. Филозофију је студирао од 1998. до 2000. године на Папском универзитету Урбанијана, а потом је студирао теологију на Папском универзитету Грегоријана, где је 2006. године постигао лиценцијат из фундаменталне теологије.

Бискуп Пензеш га је 3. маја 2003. године у Риму рукоположио за ђакона, па је годину дана био на пасторалној пракси у жупи Сњежне Госпе у Хоргошу. За свештеника је рукоположен 29. јуна 2004. године у суботичкој катедрали св. Терезије Авилске.

По повратку са постдипломског студија именован је личним бискуповим секретаром и бележником у бискупији, а ове дужности је вршио до 2020. године, па је 2021. године именован за економа Бискупије и директора Дома за свештеничке „Јосепхинум“. Од 2011. године поверене су му и службе одговорног за литургијске церемоније и портпарола Бискупије, које је вршио до 2023. године.

Помоћником секретара Међународне бискупске конференције св. Ћирила и Метода именован је 2010. године, да би 2016. године био изабран за њезиног генералног секретара, а ту дужност је вршио до 2021. године.

Осим наведених служби од маја 2007. до јуна 2011. године био је главни и одговорни уредник Kатоличког листа „Звоник“, а у више мандата и члан Збора бискупијских саветника, Презбитерског и Економског већа Бискупије, као и Одбора за комеморацију невиним жртвама страдалим 1944. и 1945. године на територији Града Суботице. На Теолошко-катехетском институту Суботичке бискупије предаје фундаменталну теологију. Редовни је сарадник Радио Марије Србије. У слободно време бави се брзим ходањем и бициклизмом, а члан је свештеничке репрезентације у малом фудбалу. Поред матерњег хрватског, говори српски, мађарски, италијански и немачки, а служи се и енглеским језиком.


Извор: Београдска бискупија