Type Here to Get Search Results !

Шведска ускраћује финансирање Руске православне цркве


После истраге о Руској православној цркви у Шведској, власти у Стокхолму су одлучиле да не дају  организационе грантове Цркви 2024. године.


Сепо, шведска служба безбедности, „процењује да руска држава користи Руску православну цркву Московске патријаршије у Шведској као платформу за прикупљање обавештајних података и друге активности које угрожавају безбедност у виду утицаја на Шведску“, наводи се у саопштењу које су пренеле шведске медијске куће.

Цркве у Шведској добију новчана средства од руске државе, наводи се у саопштењу Сепоа.

А на основу анализе Службе безбедности, Агенција за подршку верским заједницама одлучила је да 2024. године не даје средства Руској цркви.

Агенција је узела на знање поједине изјаве Његове Светости патријарха Кирила у прилог рату, напомиње се у саопштењу Агенције, те је на тај начин „водила дијалог“ са Црквом у Шведској како би „добијала информације о верској заједници у њеним активностима подршке рата у Украјини“.

Упркос одлуци да ускрати финансирање, Агенција примећује: „Представници ове верске заједнице су у разговорима истакли да не подржавају рат у Украјини нити заговарају насиље, те да верска заједница тежи искључиво духовним и миротворним циљевима“.

Међутим, Агенција прати извештај Сепоа, који каже другачије:

„Предуслов за државну финансијску подршку верским заједницама јесте да оне доприносе јачању основних вредности друштва. Верске заједнице то чине тако што људима пружају подршку у свим фазама живота, што значи да су посебно важне у разним друштвеним кризама“, рекао је директор Агенције Исак Реицхел.

„Међутим, Агенција за подршку верским заједницама сматра да Руска православна црква (Московска патријаршија) више не испуњава овај критеријум због својег деловања у вези са инвазијом Русије на Украјину у пуном обиму.“

Парохија Руске православне заграничне цркве исељена је јуна  прошле године из цркве коју је изнајмљивала у Малмеу у Шведској од 2020. године, јер потпада под Московску патријаршију.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com