Type Here to Get Search Results !

Недеља Православља на Цетињу; богослужио Митрополит Јоаникије


Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру и празничном литијом с иконама до цркве на Ћипуру и назад до манастира, гдје је прочитан Синодик православља, данас је на Цетињу прослављена Недјеља православља.


Началствовао је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије. а салуживао му је свештеник Димитрије Мошкин, секретар Митрополије кузбанске Руске православне цркве, као и цетињско свештенство и свештеномонаштво.

Након читања Јеванђеља бесједио је протојереј Благоје Рајковић, ректор Богословије Светог Петра Цетињског.

Говорећи о историји борбе Цркве с иконоборачком јересју, он је рекао да борба против лика Божјег у човјеку и данас траје.

“Та борба је почела негде двадесетих година 8. века, па све до 843. године са прекидима је трајала. Свети оци, који су исповедали оваплоћење Христово и да је Он, као Бог који је у потпуности примио људску природу, могао да буде  описан и насликан на иконама, борили су се и за достојанство лика Христовога и за достојанство Његових Светих. Јер, ако не можемо изображавати иконе Христове, онда је потпуно бесмислено да се клањамо иконама Светих пошто су ти Свети управо свети по томе што су се уподобили Господу нашем Исусу Христу и што су у Њему усињени постали спасени у Царству небеском”, рекао је он.

Исповиједајући ову побједу Православне Цркве, додао је он, и ми сваке године на овај празник чинимо литије са светим иконама.

“И као што са овим сабором у Цариграду из 843. нијесу престале све јереси и погрешна учења и у Цркви и око Цркве која утичу на Цркву, тако су и касније били многи јеретици. Када можда помислимо да смо се изборили, да је једном заувек сва прича о лику Божјем у човеку завршена на том сабору у Цариграду, ако се обазремо око себе, видећемо да борба за лки Божји у човеку траје и данас”, казао је о. Благоје Рајковић

У току литургије Митрополит Јоаникије је у ђаконски чин рукоположио ипођакона Огњена Боричића.

Након Литије и читања Синодика православља служен је помен жртвама НАТО агресије на Савезну Републику Југославију из 1999. године, као и жртвама терористичког масакра невиних цивила у Москви који се догодио прије два дана.

Митрополит Јоаникије је на крају сабранима пожелио да им данашња Света служба буде на радост и на духовно обновљење.

“Ова прва недјеља Часнога поста, која се зове и Чистом недјељом и Недјељом православља – а то двоје увијек иде заједно! – важна је и као добар почетак овог великог васкршњега поста, великога нашега подвига, јер се спремамо постом и молитвом за свијетли празник Васкрсења Христовога чистећи своје душе, обнављајући икону Божју, лик Божји у нама, обнављајући наше заједништво којим се обнавља лик Божји у човјеку”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је додао да је свака недјеља у току поста празник, иако је овај пост строг у сваком погледу.

“Ове недјеље славимо побједу над иконоборцима, када је Црква одбранила љепоту лика Божјега, љепоту својих храмова, љепоту богослужења, духовнога живота. Видимо да је Црква увијек пролазила кроз искушења, и данас пролази”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Говорећи о помену жртвама НАТО агресије на СРЈ и терористичког напада на Моску рекао је да је за Цркву и у наше вријеме много тешкоћа и искушења.

“Али, Црква, ослоњена на Христа Господа, саздана на том поузданом темељу, превазилази искушења. Они који страдају – страдају Христа ради, сједињују се кроз страадање своје са Христом распетим и имаће са Њиме и удио васкрсења Његовога. Зато никада не губимо наду, никада не губимо снагу, никада не посустајемо него увијек идемо напријед у славу Божју, са надом у срцу, са отвореношћу душе служећи Господу и ширећи у овом свијету љубав, мир, разумијевање и све остале хришћанске врлине”, казао је Митрополит Јоаникије.

Поздрављајући оца Димитрија Мошкина рекао је да је он вјернима у Црној Гори донио поздраве и љубав свога архијереја Митрополита Аристарха и најавио његов долазак у Црну Гору за празник Светих апостола Петра и Павла.


Извор: Митрополија црногорско-приморска