Type Here to Get Search Results !

Епископ Фотије примио у посету делегацију општине Лопаре


Дана 12. марта 2024. године, Преосвећени Владика Фотије примио је Начелника Општине Лопаре Г. др Раду Савића, председника Скупштине Општине Лопаре Г. Миленка Ристића и Г. др Желимира Нешковића, делегата у Дому народа Парламентарне Скупштине БиХ.


Гости су упознали Епископа о актуелном стању на простору Општине, изазваном питањем отварања рудника литијума на Мајевици. Челници општинске управе Лопара су у разговору са Г. Епископом изразили велику забринутост због припремних радњи на отварању односног рудника, као и велику пометњу, стрепњу и бојазан код становништва Лопара и околних општина.Узимајући у обзир да је локација планираног рудника удаљена неколико стотина метара од центра Лопара, услови живота људи на том простору биће угрожени. Истакнуто је да овдје није ријеч ни о каквој политици, нити има мјеста за исту, већ је ријеч о питањима живота и опстанка како народа, тако и Цркве, јер без народа нема ни Цркве. На жалост, ни једна стручна студија није израђена, а која би житеље Лопара и других општина убиједила да њихов опстанак и егзистенција неће бити угрожени након отварања односног рудника. Напротив, свима им пријети расељавање и нестанак народа на овоме простору. У прилог томе казује и чињеница да нигдје у Европи не постоји такав тип рудника, а знамо да многе европске државе посједују руду литијума.

Господин Епископ изразио је забринутост по питању свега изнешеног, јер никада не можемо пристати на угрожавање живота људи и деструктивне активности према дарованој нам од Господа природи. Епископ Фотијеје нагласио да је у Домостроју Господњем спашена, искупљена и преображена свака твар, тако да активности на угрожавању исте јесу усмјерене против њеног Творца. Епископ је истакао да је сваки човјек призван да се стара о очувању природе, а не њеном уништавању, које води ка његовом самоуништењу. Пријем је завршен у нади да ће код свих оних који доносе коначну одлуку по питању реализације евентуалног отварања рудника преовладати првенствено брига о опстанку народа на простору Мајевице, о заштити животне околине не само Мајевице, него и Семберије, а знамо да без ових простора нема ни Републике Српске. О свему што се буде дешавало представници Општине благовремено ће и даље обавјештавати како јавност, тако и Цркву. На крају разговора Епископ је госте подсјетио на своју пјесму „Екологија“, која је написана и прије поменутих дешавања.


Извор: Епархија зворничко-тузланска