Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх: Тамо где људи раде на миру и правди, осећа се присуство Божје

Цариградски патријарх Вартоломеј је на годишњицу свог рођендана одслужио парастос жртвама железничке трагедије у Темпију. У четвртак, 29. фебруара 2024. ујутру, после Свете Литургије у патријаршијској цркви, коју је служио велики протосинђел Григорије, Патријарх је одслужио парастос за покој душа наших 57 пострадалих сународника пре годину дана у Темпију, Грчка.


Светској Литургији су присуствовали архијереји, свештенство, монаси и монахиње, архонти Велике Христове Цркве, амбасадор Константин Кутрас, генерални конзул Грчке у Цариграду, начелници грчке дијаспоре, верни народ из Константинопоља и многобројни верници из иностранства.

Поводом свог јучерашњег рођендана, патријарх Вартоломеј је изразио срдачну благодарност  Богу на свему што му је пружио током 84 године живота. Између осталог, рекао је:

„Кроз свој животни пут научили смо да имамо висок и оптимистичан поглед на људски род, сматрајући га „љубимцем Божјим“ обдареним даром слободе и „у потпуности преданим Богу“, како га описује Григорије Богослов. наш поштовани први међу светима. Где год у свету владају љубав, светлост, праштање и помирење, уз дух дијалога и солидарности, и где људи раде на миру и правди, осећа се присуство Божје. Тамо обилује божанска милост, која подстиче слободу и охрабрује људску сарадњу.”

Потом је васељенски патријарх поделио антидорон (нафору) и примао честитке сабраће архијереја и присутних.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com