Type Here to Get Search Results !

Игуманијски крст из времена пре Револуције враћен у руски манастир


Манастир Одигитрије у Чељабинску у Русији недавно је добио назад драгоцени предмет из своје историје.


Напрсни крст игуманије Анастасије (Шапове) из времена пре Револуције вратио је у манастир председник награде националних  ратника Духа Ахапкин Константин Викторович, који га је купио у антикварници у Москви 2005. године, јављају из манастира.

На крсту је натпис: „Преподобној игуманији Анастасији од благодарних монахиња и сестара манастира Одигитрије. 1916.”

Манастир пише: „Овај напрсни игуманијски крст сведочи о међусобној духовној љубави игуманије и монахиња и о заиста монашком уређењу нашег манастира пре Револуције. Градећи монашку обитељ, игуманија Анастасија се свакодневним трудом и старањем бринула о потребама манастира и сестара, носећи их у срцу. А сестре су, као одговор на такву пожртвовану љубав игуманије, исказале искрену захвалност не само послушањем, већ и даривањем позлаћеног и украшеног крста.

Са овим крстом она ће проћи кроз сва жалосна искушења која су јој пала на плећа, повезана са затварањем, протеривањем житеља из њеног матичног манастира и каснијим потпуним уништењем манастира.

За нас је добијање игуманијског крста од пре једног века знак Божјег благослова, духовног континуитета и невидљиве везе између предреволуцијског  манастира и зановљеног манастира.“

Монахиње манастира са игуманијом Анастасијом на челу ухапшене су 1921. године и послате у гулаг у Чељабинск на шест месеци. После њиховог ослобађања мати Анастасија је живела у стану у Чељабинску. Тачни подаци о њеној даљој судбини непознати су, иако је, према неким од сестара, умрла почетком 1930-их.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com