Type Here to Get Search Results !

Архимандрит Василије (Костић): Предајмо се Господу и телом и душом!


У храму св. Апостола и Јеванђелисте Марка на Ташмајдану је у четвртак 21. марта 2024. године, служено Велико повечерје и прочитан и четврти део Великог покајног канона Светог Андреја Критског.


Звучни запис беседе


Посебно поучно слово је по завршетку ове дивне службе произнео архимандрит Василије (Костић), који је говорио о великопосној молитви св. Јефрема Сирина. "Цели пост, учење Цркве, сва суштина нашег поста и хтења стала је у ова три стиха" нагласио је о. Василије и додао да је важно знати напамет, разумети и схватити сваку реч како бисмо могли разумети пост - "средство којим се користимо за постизање циља". Ако паднемо у блато, грех, немојмо се ваљати у њему, устанимо, полетимо крилима молитве у висину, рекао је о. Василије и у наставку подробно протумачио сваку реч ове дивне молитве. 

Бог је Творац свега видљивог и невидљивог, Њему се молимо и предајемо, рекао је у беседи о. Василије и подвукао да ми без Њега ништа не можемо. Овај пост и молитва св. Јефрема Сирина су психофизички, јер и телом и душом се смиравамо пред Господом, показујемо своју понизност, грешност и слабост, али се и молимо Господу да нам помогне да сагледамо своје право стање, указао је о. Василије. Човек је једино биће које је обдарено говором, да произноси славу Божију, а ми га злоупотребљавамо на празну причу и "блејање" – трошење времена, подвукао је архимандрит Василије (Костић).


Извор: Радио Слово љубве

Рубрика