Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије богослужио поред моштију Светог Арсенија Сремца

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.


У архипастирском слову он је рекао да се наше тијело у посту просвјетљује и олакшава, и лишава се многих болести.

“А душа се просвјетљује још више молитвом, Светим тајнама Христовим, поукама из Светога писма и припремом за велики празник Васкрсења Христовог. Нагласак је свакако на духовном посту”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Рекао је да наша душа треба да пости од злобе, од пакости, од зависти, од оговарања, од свађа, од злих мисли и намјера и од свега што прља човјека, што прља његову душу.

“Тако се наше мисли просвјетљују. Када се чувамо од зла, чинимо добро. То у духовном погледу значи да треба да се, избјегавајући зле мисли, зле намјере, зла дјела, наоружавамо добрим мислима, добрим намјерама, добрим дјелима. Тако се и наша мисао, наша срца и наше душе и осјећања, воља – све се просвјетљује, све добија нову снагу. Почињемо, једноставно, другачије да живимо, другачије да мислимо. Другачије гледамо на ствари. Све се просвјетљује пред нашим очима, ако постимо овај хришћански пост прије Васкрсења Христовога”, објаснио је Владика.

Рекао је да се, припремајући се за овај пост, надамо да ће нас Бог удостојити велике радости учешћа у празнику Васкрсења Христовог.

“Христово васкрсење је и наше васкрсење. Он нас је учинио учесницима свога васкрсења и Његове побједе над смрћу и новог живота, вјечне радости, вјечног живота. Све нам је, дакле, отворено. Зависи само од нас да ли смо спремни да оставимо своје лоше навике, које се лако стичу, али се тешко од њих ослободити. Међутим, све може уз Божју помоћ, уз Божју милост. Али треба и воља – оно што недостаје савременом човјеку. Имају данас људи вјере, али ако немају и воље и истрајности у вјери, ни вјера не може да издржи”, рекао је он.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је за нас хришћане важно да не будемо људи од једног момента.

“Него да будемо спремни да на овај пут којим идемо, идемо смјерно, кротко, истрајно у све дане нашега живота. Да се спремимо на тај дуготрајни подвиг, који траје цијелога живота. А онога који се труди, који се бори, који се подвизава и који стреми ка добру, Бог ће удостојити своје благодати, своје милости, своје свјетлости и своје мудрости. Оснажиће његов дух и укријепити га на добра дјела, упутити на добро да чини све у славу Божју и на своје спасење, али и на спасење својих ближњих”, објаснио је он.

Казао је да смо одговорни не само за себе него и за наше ближње.

“И свако од нас је призван да чини добро ближњему своме. А то нарочито гледамо да чинимо у току постова. Нарочито у току овога Великога поста – да у ближњему своме препознамо лик Божји, да препознамо Христа Господа. Господ Христос се поистовјећује са сваким од нас, нарочито с онима којима је помоћ потребна”, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска