Type Here to Get Search Results !

Македонска православна црква „проучава статус“ украјинских расколника


Свети синод Македонске православне цркве-Охридске архиепископије одлучио је на седници 29. фебруара, да размотри црквену ситуацију у Украјини.


„Синод је посветио озбиљну пажњу проучавању украјинског црквеног питања и основао комисију која ће проучити статус Православне цркве у Украјини, која је добила аутокефалност од Васељенске патријаршије“, наводи се у извештају Синода.

Ова одлука долази одмах након што се предстојатељ МПЦ, Његово Блаженство архиепископ охридски Стефан, вратио с путовања у Рим где се, између осталог, сусрео и са Андрејем Јурашем, украјинским амбасадором у Ватикану.

Јураш, који је раније био шеф украјинског Одељења за верска и етничка питања, познат је као непријатељ канонске Украјинске православне цркве и у прошлости је активно радио на забрани ове Цркве. Према објављеним фотографијама, Јураш је, изгледа, присуствовао свим важнијим догађајима Архиепископове  посете, па и молебну на гробу Светог Кирила.

Иста синодска комисија ће такође проучити питање назива Македонске цркве међу Црквама грчког говорног подручја.

Познато је да су ова два питања – став МПЦ према расколницима и њено име – разлог зашто Цариград и неке друге Цркве не признају аутокефалност Македонске цркве.

У марту прошле године Синод МПЦ је одлучио „да не саслужује с јерархијом (архијерејима) Православне цркве у Украјини до потпуног решења њеног статуса у пуноћи Православља“.

А у једном интервјуу прошлог месеца Његово Високопреосвештенство митрополит дебарско-кичевски Тимотеј је објаснио да је став МПЦ према „Православној цркви у  Украјини“, на чијем челу је „митрополит“ Епифаније Думенко, разлог што Цариград неће да призна аутокефалност МПЦ.

Познато је и да је Цариград толико против идеје да МПЦ користи назив „македонски“ да инсистира да себе као такву не назива ни за сопствене потребе, како је изјавио Његово Високопреосвештенство митрополит преспанско-пелагонијски Петар.

Међутим, Синод МПЦ себе изричито схвата као чувара црквеног уставног устројства и норми, па и њеног пуног назива „Македонска православна црква-Охридска архиепископија“.

Предстојатељ МПЦ, Његово Блаженство архиепископ охридски Стефан рекао је у интервјуу 2022. године да Цркве грчког говорног подручја могу називати његову Цркву „Охридском Архиепископијом“ ако желе, али ће МПЦ и даље себе називати пуним именом Македонска православна црква-Охридска архиепископија.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com