Type Here to Get Search Results !

Јагодина: Епископ шумадијски Јован богослужио у храму Преподобне Параскеве

У Недељу месопусну, 10. марта 2024. године, када наша Света Црква слави Светог Порфирија Гаског, Његово Преосвештенство Епископ Јован шумадијски служио је Свету архијерејску Литургију у Цркви Свете Петке у Јагодини.


Звучни запис беседе


Преосвећеног Владику дочекао је старешина ове градске богомоље, протојереј Срђан Кандић, са члановима Црквеног одбора, свештенством, монаштвом и верним народом Шумадијске епархије. Преосвећеном Владици су саслуживали вископреподобни архимандрит Евтимије јошанички, протосинђел Пајсије шуљковачки, високопречасни намесник Архијерејског намесништва Беличког, протојереј Александар Гајић, протојереј Симеун Продановић, гост из Епархије аустријско-швајцарске, протојереј Милан Радовић и протонамесник Миломир Тодоровић, затим протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић.

- Нека би дао Господ да нам овај почетак поста који на неки начин почиње, на неки начин и од данас и од оне тамо друге недеље, да нам тај пост буде благословен, да нам буде лак, а он ће нам бити лак ако у току поста мало више поведемо рачуна о себи. Па кажем: трудићу се бар у овом посту да не осуђујем другога, да не клевећем другога, трудићу се да појачам веру, да појачам молитву, да појачам пост, јер пост и молитва су нераздвојни, не можемо да одвојимо једно од другога. Зато, нека нам Господ помогне да да снаге и моћи да се сачувамо од искушења у току овог васкршњег поста јер ђаво највише напада човека онда када човек одлучи и каже: е нећу данас да чиним онај грех који сам јуче учинио, нећу да данас да мрзим данас ћу да волим - рекао је у беседи Епископ шумадијски. 


Извор: Епархија шумадијска