Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Тјелесни пост је само добра припрема за нешто много узвишеније


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос Свету службу Божију у манастиру Дуљево у Паштровићима.


У литургијској бесједи Владика је рекао да  нас у припремним недјељама пред Велики пост Црква опомиње да не постимо само тјелесни пост него да се научимо постити духовно.

“Тјелесни пост је само добра припрема за нешто много узвишеније. А духовни пост састоји се, с једне стране, да се одричемо од злих мисли, од злопамћења, од свађа, од препирки, од мрзовоље и свега онога што унижава човјека. А с друге стране, да се наоружамо молитвом, добротом, добрим намјерама, добрим мислима, да чинимо добро ближњима својима”, рекао је он.

Додао је да љубав коју чинимо  ближњима својима чинимо у било ком облику.

“А увијек смо призвани да ширимо добро и да се односимо лијепо и са великом пажњом и са великом љубављу према својим ближњима. Ту, дакле, љубав коју дајемо својима ближњима Господ прима као да је самоме Њему принешена, као што и јесте. То је за Њега жртва жива и истинита, благоухана која нас доводи у наручје Божје. Јер, сви ми који смо вјерујући људи желимо да принесемо Господу нешто на дар. И приносимо му, прије свега своје молитве, своја славословља. Приносимо и наше покајање и наш труд”, објаснио је он.

Владика је нагласио да нам све то неће много користити, ако не буде љубави, самилости, трпљења и бриге о спасењу наших ближњих.

“Јер, ако имамо и једно и друго – то је, онда, савршенство и сигурни пут ка спасењу”, казао је он.

Митрополит Јоаникије је казао да у току поста имамо изузетну прилику да се духовно препородимо.

“Да се просвијетле и наше мисли и наша срца. И наша осјећања да се оплемене. Као што се тијело ослобађа од терета приликом тјелеснога поста и људско тијело постаје лакше, полетније и здравије, још много више ако постимо духовни пост се наша душа препороди, просвијетли и постане пријемчива за Божју свјетлост, за Божју мудрост, за ријеч Божју. Тако се испуњава љубављу Божјом. силом Божјом, мудрошћу. То је оно на што смо призвани као хришћани, нарочито као монаси и монахиње”, поручио је Митрополит Јоаникије током јутрошње Литургије у манастиру Дуљево.


Извор: Митрополија црногорско-приморска