Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин свештенослужио у светој Жичи


У Недељу блудног сина којом Света Црква уводи своје верне у период припреме за Часни пост, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Вазнесења Христовог у Манастиру Жичи.

У препуном храму, Владика се сабраним верницима обратио речима о догађају који Црква празнује, повратку блудног сина, који је назвао празником свих покајника. Говорећи о овој јеванђелској параболи, рекао је да је та прича скраћено Јеванђеље јер говори о милостивом Оцу и Његовом односу према оба сина, о Његовој свепраштајућој љубави према слабостима обојице: првог коме је опростио отпадништво од Очевог дома и другог кога је кротким речима тешио када је позавидео млађем који се покајан вратио.

Ово скраћено Јеванђеље односи се на сваког од нас, јер је свима подједнако потребно покајање: и онима који су далеко од Бога и онима који живе у Његовом дому и уживају у изобиљу, а ипак су незадовољни, приговарају, немају добро расположење према онима који их окружују, па чак имају и охол став према онима који се мање труде од њих. Сви грешимо и свима нам је потребно покајање. Нечији грех може постати његова светост, како су показали светитељи Цркве попут Свете Марије Египћанске и Светог Мојсија Мурина, који су дотакли дно греха и издигли се из њега, попут блудног сина који је доживео онтолошки, дубински духовни преображај.  Зато ми који живимо у Цркви не треба да се узносимо над другима, јер ће се од нас више тражити, већ да носимо бремена један другог и тако испунимо закон Христов.

На крају је Владика свим присутнима пожелео да ток поста проведу у миру и истинском покајању и преумљењу. По завршетку Свете Литургије присутнима је уготовљена трпеза љубави.


Извор: Епархија жичка