Type Here to Get Search Results !

140. година од упокојења митрополита Висариона Љубише


Митрополит Јоаникије: Митрополит Висарион Љубиша је цијелог живота непоколебљиво био на стази Христовој



Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, служио је данас у Влашкој цркви на Цетињу помен Митрополиту Висариону Љубиши, поводом 140 година упокојења овога великана.

Митрополит је рекао да су ријетке овакве личности за које можемо рећи да су од најраније младости па до своје земаљске кончине ишле крстоносним путем, у складу са заповјешћу да треба оставити све земаљско и ићи за Господом. ”Његов животни пут је обиловао многим тешкоћама, промјенама, али је то био свијетли пут јер је увијек био на стази Христовој, јер не видимо никаквог двоумљења у његовој чврстој одлуци да служи Господу у све дане свога живота”, рекао је и нагласио његов педагошки дар. Владика је подсјетио како је преко приморја, Господ призвао Висариона да дође у Црну Гору да буде старјешина манастира Мораче, а у случају позива Митрополита Илариона Висариону, видимо да су цетињски митрополити увијек пажљиво бирали кога ће да поставе на чело овог манастира. ”То видимо и у случају његовог насљедника, касније Митрополита, Митрофана Бана”, рекао је Владика.

Митрополит је нагласио велику улогу Висарионову у вријеме када се наше отачаство ослобађало од турскога јарма и ширило границе слободе и границе нашега заједништва и завјета Светога кнеза Лазара Косовскога, а потом је био постављен по потреби Цркве и за старјешину Цетињског манастира и за ректора Цетињске богословије. ”Такође ће послужити својој Цркви и као први предсједник Црвеног крста у Црној Гори, а касније и као први министар просвјете”, рекао је Митрополит Јоаникије и додао да је Висарион касније постављен и за Митрополита захумско-рашкога и остављен у манастиру Острог да уређује ту епархију чији је администратор био четири године, као помоћник свога духовника, Владике Илариона Рогановића.

”Како се ближио његов крај, стизале су га све веће обавезе, па је већ као човјек оболио од туберкулозе, морао да преузме и службу Митрополита црногорско-приморског и брдског, али ту службу је вршио свега двије године и упокојио се мирно у својој 61. години”, рекао је Владика и подсјетио на дирљив запис Симе Матавуља о Митрополиту Висариону.

”Колика је била његова скромност, он свједочи читавим својим животом, али и овим скромним гробом поред Влашке цркве, ово гробно обиљежје у потпуности одговара његовој скромности, али његова величина избија из његових дјела и из његовог карактера, будући да је веома заслужан, био је на многим дужностима и сваку вршио на славу Божију, дајући свега себе и сву снагу и умне и физичке способности приносећи Богу и своме народу на дар”, рекао је Митрополит Јоаникије и посебно нагласио да се Митрополит Висарион уградио у просвjету Црне Горе као учитељ, као ректор Богословије и као први министар просвjете, задуживши Црну Гору, те би био ред да и држава обрати пажњу на његове заслуге.

”Нека би га Господ наградио за његове трудове, љубав, доброту, скромност и за толику жртвеност и искрену вјерност до смрти. Нека би га Господ удостојио блаженства у Царству небескоме”, рекао је Митрополит Јоаникије.