Type Here to Get Search Results !

Сећање на Електронску мисију архимандрита Гаврила (Вучковића), игумана манастира Лепавина (1944-2017)


У храму Светог Александра Невског у Београду, одржан је помен блаженопочившем архимандриту Гаврилу Вучковићу. Помен су служили отац Оливер Суботић и отац Вајо Јовић. 


У нашем сећању, отац Гаврило остаје упамћен не само као светогорац и велики духовни горостас, већ и као интернет мисионар и игуман манастира Лепавина. У почетку, када је Митрополит загребачко-љубљански Јован предложио да манастир набави рачунар, отац Гаврило није био наклоњен овој идеји. Бринуо је како би увођење технологије могло утицати на монашки живот, страхујући да би превише комуникације са светом могло нарушити молитвени и испоснички живот монаха. Ипак, након саветовања са академиком Димитријем Стефановићем, отац Гаврило је променио мишљење. Овај корак ка модернизацији није био лак, али отац Гаврило је брзо увидео потенцијал који рачунари нуде. 

Његова прва иницијатива била је покретање веб сајта манастира Лепавина. Ово је био само почетак његовог вишегодишњег путовања у свет интернет мисионарења. Убрзо су следили „Духовни разговори“ са верницима вођени преко Скајпа и Фејсбука, као и оснивање онлајн радија „Благовести“, као и многи други интернет мисионарски пројекти. Електронска мисија коју је водио отац Гаврило проширила се далеко изван граница Србије, допирући до верника у преко 70 земаља, укључујући и далеке дестинације попут Kине и Kамбоџе. Ова достигнућа изазвала су дивљење многих и показала су како се духовне вредности могу ширити кроз савремене технологије.


Извор: Мисионарско одељење