Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх присуствоваће 9. међународној конференцији „Наш океан“ у Атини


Његова Светост патријарх Вартоломеј учествоваће на 9. међународној конференцији „Наш океан“, која ће се одржати од 15. до 17. априла 2024. године у Атини, у Културном центру Фондације Ставрос Ниархос.


Министар спољних послова Грчке Jоргос Герапетритис истакао је на конференцији за новинаре поводом представљања Међународне конференције, да је ово једна од великих иницијатива за заштиту животне средине, а посебно за заштиту океана и вода, „питање које има велику глобалну улогу, док је за нашу земљу и егзистенцијално питање“.

Такође је нагласио да је учешће на овој међународној конференцији прилично велико, са 120 делегација држава чланица, односно 113 држава и 7 међународних организација. Међу њима је 12 шефова држава и влада, посебно из Америке, Океаније и Далеког истока, и 50 министара спољних послова и заменика министара, али и министара животне средине и министара надлежних за воде и океане.

Он је навео да су позване све медитеранске земље и да ће све бити заступљене, а биће и високих представника на нивоу организација, као што су председник Европског савета Шарл Мишел, европски комесар за животну средину, океане и рибарство  Виргинијус Синкевичијус, као и Његова Свесветост васељенски патријарх Вартоломеј.

Познато је да је патријарх Вартоломеј у последње три деценије међународно признат као „Зелени патријарх“, јер је истицао верске и духовне корене еколошке кризе, при чему у свакој прилици указује на потребу сарадње свих друштвених чинилаца и научних дисциплина за решавање проблема климатских промена и загађења животне средине. Такође је играо активну и важну улогу у припреми Париског споразума, а награђиван је разним наградама за своју међународну еколошку визију и важну еколошку акцију.


Васељенски патријарх у Перистерију


Поред овога, патријарх Вартоломеј ће дати свој благослов у Перистерију, на позив митрополита перистерског Григорија и градоначелника Перистерија Андреаса Пахатуридиса, поводом двоструке јубиларне годишњице: (50 година) од оснивања  Перистерске митрополије и пуних 90 година од оснивања Општине Перистери.

Заједнички догађај Цркве и Општине одржаће се у Изложбеном центру Општине Перистери у уторак, 16. априла 2024. године у 17.30 часова.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com