Type Here to Get Search Results !

Помен поводом 99 година од атентата у храму Свете Недеље у Софији


Дана, 16. априла, у уторак, софијска Саборна црква Свете Недеље, служен је помен жртвама тешког атентата који се догодио истог датума 1925. године.


Наиме, 16. априла 1925. године, на Велики четвртак, на сахрани убијеног генерала Константина Георгијева, догодио се нови терористички чин – у нападу су убијене 134 особе, а рањено око 500, од ​​којих су неки подлегли ранама , па је тако број жртава премашио 200. Међу њима је било много представника старе бугарске државне елите, а међу погинулима је много недужних жена и деце. Атентат је извршила група екстремно левичарских активиста Војне организације Бугарске комунистичке партије, који су дигли у ваздух кров цркве Свете Недеље у Софији.

Службом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ белоградишки Поликарп, викар Митрополије Софијске, уз саслужење свештенства Софијске Митрополије.

У својој беседи после богослужења, између осталог, епископ Поликарп је рекао:

„Молили смо се да Бог опрости мртвима, као и онима који су умрли од задобијених рана након напада. Такође се молимо да се овај гнусни атентат, који се сматра најгорим нападом у нашој историји, никада више не понови. Молимо се да Бог просветли све оне који желе да остваре своје циљеве мачем, уместо тога – да их остваре добрим примером, братском љубављу, поверењем. Ти комунисти су тада оскрнавили оно најсветије – веру и људски живот, а нажалост, неколико деценија касније, цела Бугарска је била обавијена тим мраком, у коме се није поштовао ни људски живот, ни људска дела, ни људска вера. Нажалост, сви се мењамо са временом и често заборављамо оно што је прошло да бисмо прихватили оно што нам се нуди, по цену крви, убистава, злих дела која човек сам не може да поднесе. Када се сетимо овог чина агресије и убиства у овом храму, сећамо се и милости Божије, којом Он свакоме даје оно што му је потребно за спасење и живот вечни, али и даје прилику свакоме да отвори очи и види оно што је невидљиво, успети. Молећи се за душе терористичког чина у храму од пре 99 година и за бољитак света, помолимо се посебно за оне који предводе људски народ – да то знају, како пише у Светом Писму. : 'Од Господа је дата власт и сила од Свевишњега...' Неопходно је да то свако има као меру за своје поступке, јер су све вредности за добар успех човека, људског бића, људске душе, његовог ума и разума."

Након парастоса, одржан је мали помен на гробу новопрестављеног митрополита софијског и патријарха бугарског Неофита.


Превод са бугрског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Вg-patriarshia.bg