Type Here to Get Search Results !

„Крст је наш духовни штап“ — Митрополит Онуфрије у Крстопоклону недељу

Усред поста Црква ставља пред нас Крст да нас укрепи за наставак подвига, казао је у проповеди Његово Блаженство митрополит кијевски и све  Украјине Онуфрије у Крстопоклону недељу.

Његово Блаженство је одслужио свеноћно бденије за Крстопоклону недељу и велики празник Благовести Пресвете Богородице у храму светог Агапита Кијевскопечерског у Успенској лаври.

Украјинском Предстојатељу је саслуживало више архијереја Украјинске православне цркве.

Следећег јутра Митрополит и тројица његових викарних епископа Литургијом су прославили двоструки празник у храму Благовештења у Кијеву.

После Јеванђеља Његово Блаженство се обратио својој пастви проповеђу, објаснивши да пролећна прослава Крста датира још из далеког 7. века, када су Персијанци заробили Часни Крст. Касније је цар Ираклије успео да поврати крст у Јерусалим, носећи га сопственим рукама. Од тада са славила годишњицу повратка, а убрзо је слава добила општецрквени значај и ново значење:

Проводећи три недеље у посту, човек се умори, исцрпи и може изгубити дух. Да би подржала верни народ, Црква подсећа на Спаситељев подвиг на Крсту. А пошто је Крст нераскидиво повезан са Васкрсењем, хришћани се, сећајући се радости Христове Пасхе, бодре и са новом снагом настављају да носе подвиг поста...

Крст је духовни штап који се ставља у наше руке да бисмо могли да продужимо овим путем поста и молитве, на чијем крају желимо да видимо светло и преславно Васкрсење Христово. Блажењејши Онуфрије је такође пожелео да сви што више узрастају у врлинама смирења и кротости како би се држали примера Пресвете Богородице.

„Молитвом Пресвете Дјеве Марије и силом Часног Животворног Крста, Господ нам помаже у животу да се очистимо, да се смиравамо, да будемо кротки, да бисмо бар мало били попут Мајке Божје“, рекао је Његово Блаженство.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com